BG | EN

Заради липсата на дървосекачи, Общински съвет – Болярово вдигна цената на дървата за огрев

Илюстративна снимка: СИДП, архив

Общински съвет-Болярово се събра днес на извънредно заседание, за да актуализира цената на дървата за огрев, предоставяни на местното население от общинските гори. Дървата за огрев за жителите на община Болярово от общинския горски фонд поскъпват от 38 на 45 лева за куб. м.

Мотивът за решението е кризата за дърва в региона, породена от недостига на дървосекачи. Работниците не се хващали за предлаганите в момента 14 лева на кубик.

По тази причина местните парламентаристи гласуваха предложението на кмета Христо Христов цената за сеч да се увеличи на 18 лв. на кубик, а жителите да плащат по 45 лв. на кубик дърва при досегашна цена от 38 лв./куб.м.

Цената от 38 лв. всъщност се задържа едва няколко месеца. Тя беше гласувана на сесия през м. април т.г., но заради поскъпването на енергоносителите и цените като цяло, работниците отказват да работят на досегашните цени и гласуваната сума вече не може да покрива разходите.

Десет хиляди кубика дървесина е предвидена за сеч и предоставяне на местното население тази година, посочват от Общината. Освен в Болярово, добив е предвиден и в горски отдели в селата Стефан Караджово, Шарково, Странджа и Горска поляна. Навсякъде дървата са маркирани.

Според местната администрация в Болярово, новата цена пак остава най-ниската в района.

В съседни общини цената е 50-60 лв., в Държавно горско стопанство – по 65 лв., проблемът е, че държавните складове са празни, коментира кметът Христо Христов.

Разпределението по населени места ще бъде съобразено така, че доставката да става от най-близкия горски отдел с цел да не се оскъпява и стойността на превоза за хората, обяснява Христов.

Местната власт ще разчита на полицията за това

дърва от общинския горски фонд да не бъдат изнасяни извън пределите на общината.

Разпределението по населени места ще бъде съобразено така, че доставката да става от най-близкия горски отдел с цел да не се оскъпява и стойността на превоза за хората, каза още кметът Христов.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините