Заради контейнерите с вносен боклук във Варна прокуратурата проверява „Брикел“ и „Траш юнивърс“ в Гълъбово

Много шум, малко резултати – така могат да бъдат обобщени до момента действията на прокуратурата по разследването на вноса на отпадъци у нас

Част от отпадъците, открити 127 контейнера на пристанище Варна – Запад
Снимка: Районна прокуратура – Варна

За поредна акция в офиси на дружествата„Брикел“ и „Траш юнивърс“ Гълъбото съобщи днес прокуратурата. Според разпространената информация от двете компании са били иззети документи. Претърсена е била и площадка, наета от „Траш юнивърс“, на която са складирани и се съхраняват хиляди тонове отпадъци.

Акцията е проведена под ръководството на Районната прокуратура във Варна, която води и досъдебно производство за пристигналите по море 127 контейнера с отпадъци от Италия. За тях бе установено, че са имали съдържание, различно от декларираното. Процесуално-следствените действия имат за цел да открият и изземат документи и материали, свързани с предмета на разследването.

Това е третото досъдебно производство от началото на тази година, свързано с дейността на свързаната с бизнесмена Христо Ковачки компания „Брикел“ и „Траш юнивърс“.

Предишните две бяха на Районната и на Окръжната прокуратура в Стара Загора. Първото – на Районната прокуратура за търсене на отговорност от лица, които управляват отпадъци не по установения ред и с това създават опасност за живота или здравето на хората или причиняват немаловажни вреди за околната среда.

Второто – на Окръжната прокуратура, беше образувано срещу неизвестен извършител и трябва да установи дали служители от РИОСВ и от Изпълнителната агенция по околна среда в Стара Загора са извършили престъпления , за да облагодетелстват себе си или други лица като от това са настъпили вредни последици.

Трите досъдебни производства са предшествани в края на миналата година от проверка в „Брикел“, разпоредена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров след публикации в „За истината“ и последвало разследване на „Биволъ“, които разкриха важни подробности от схемата за вноса, съхранението и изгаряне на отпадъци в дружеството на Христо Ковачки. Публикациите осветиха и тайно споразумение между бизнесмена и община Гълъбово, свързано с намеренията за бъдещ общ бизнес с отпадъците. Преди това – през септември миналата година ТЕЦ „Брикел“ беше временно затворен от РИОСВ-Стара Загора за проверка дали се изгаря нерегламентирано биомаса.

Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов съобщи пред „За истината“, че досъдебното производство на Окръжната прокуратура се е „спънало“ в намирането на акредитирана лаборатория в страната, която може да направи анализ на взетите проби от отпадъците, съхранявани от „Траш юнивърс“. Според казаното от него само такива експертиза би имала тежест в съда. Писма са били изпратени до БАН и други лаборатории в страната, като в момента се чакат отговорите им.

Сложността идвала от това, че някои лаборатории изследвали само метали, други – пестициди, трети – други опасни съставки. Дичо Атанасов сравни сегашното досъдебно производство с някогашното за обгазяването на Стара Загора, когато прокуратурата назначи паралелни експертизи на тези, извършени от РИОСВ. Така искат да процедират и сега. От екоинспекцията в Пловдив вече са взели проби от площадката в „Брикел“. Същите експертизи са назначени и от наблюдаващия прокурор по досъдебното производство на Районната прокуратура.

Много шум, малко резултати – така могат да бъдат обобщени действията на прокуратурата досега, която не коментира случаи, по които се водят разследвания. Но е неразбираемо какви документи очакват да намерят разследващите в офисите на „Брикел“ и на „Траш юнивърс“ в Гълъбово сега, когато от първата проверка по случая е изминал повече от месец? Защото няма логика двете компании да продължат да съхраняват там каквато и да е документация, която би ги уличила в престъпни действия. Не е ясно и защо е необходимо бюджетът на прокуратурата да бъде натоварен с изготвянето на едни и същи експертизи по две производства, при положение, че става дума за институцията с най-строгата субординация? Или може би дясната ръка не вярва на лявата?

Второ, както стана ясно, „Брикел“ е извършила през лятото на миналата година експериментално изгаряне на отпадъци в котлите си с разрешението на съответните власти, в случая на МОСВ. Разрешение за третиране и оползотворяване на 1.6 млн. тона неопасни отпадъци на площадката в „Брикетопроизводство“ е получила и фирмата „Траш Юнивърс“ на 27 март миналата година от Регионалната екоинспекция в Стара Загора. Но без отговор досега остава въпросът има ли тя задължение преди третирането на отпадъците да изследва съдържанието им или това е задължение на компанията – доставчик?

Във всички случаи тази отговорност на централата на Христо Ковачки остава, тъй като в разрешително й са посочени определени кодове отпадъци, които имат право да горят, коментира пред „За истината“ Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България. Тя твърди, че и експерименталното изгаряне на отпадъци в „Брикел“ е било извършено в нарушение на закона, защото е направено без Оценка за въздействие върху околната среда и другите задължителни процедури.

И още – скрит за медиите и обществото остава фактът, че продължава административната процедура в Изпълнителната агенция „Околна среда“ по Заявлението за издаване на ново комплексно разрешително на „Брикел“.

Обявена е и публична консултация и за първи път гражданите имат достъп до цялата документация на сайта на Агенцията, разбира се за тези, които са разбрали за процедурата, имат интерес към нея и експертиза за анализ на фактите.

Ако Изпълнителната агенция „Околна среда“ промени Комплексното разрешително на централата на Христо Ковачки, тя ще легитимира използването на отпадъци като гориво и в нея ще могат да се изгарят по 979 т. биомаса на денонощие , 96 т. неопасни отпадъци, RDF и други горими отпадъци и 490 т. нефтошисти, уточнява Меглена Антонова. От заявлението на„Брикел“ за разрешителното става ясно, че отпадъците няма да се смесват механично с въглищата, а ще се изгарят в предкамерна скарна пещ, което според тях подобрявало процеса и било щадящо за околната среда. Но нито гражданите, нито природозащитниците вярват на голи обещания, още повече на такива, които идват от дружествата на Христо Ковачки.

Няма обяснение и друг факт – защо прокуратурата не е пристъпила към разследване, ако Ковачки е ощетил държавата с милиони левове неплатени данъци, както твърди Доклада „Финансовите мини на Ковачки“, изготвен от „Грийнпийс“ – България?

Без отговори на тези въпроси, шумните акции на прокуратурата изглеждат доста бутафорни и безсмислени.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам