BG | EN

Заради дълг от 1.2 млн. лв. сметките на ВиК – Шумен са запорирани

От 1 януари следващата година цента но куб. м. вода в града най-вероятно ще бъде повишена с 10-15 ст., като ще остане най-скъпата в страната

Илюстративна снимка: Paul Brennan от Pixabay

Дългоочакваната от шуменци пречиствателна станция за питейни води може изобщо да не бъде построена, тъй като сметките на ВиК – Шумен са запорирани заради задърлжения от над 1.2 млн. лв. За това съобщи общинският съветник Добромир Драев.

Делото в шуменския окръжен съд е образувано по искова молба, подадена от КМГ холдинг, регистриран в Лемко, Германия. То е представител за Европа на японската компания „Секисуи СПР Европа“, която има договорни отношения с ВиК Шумен за рехабилитация на водопроводната мрежа в града.

„ВиК – Шумен на практика е във фалит

и няма как да участва в такъв огромен проект, какъвто е пречиствателната станция!“, казва Драев. Според него има опасност проектът да не тръгне  нито в този, нито в следващия програмен период.

Сметките на дружеството са запорирани заради т.нар. японски договор за 5,7 милиона лева, по който бяха рехабилитирани част от водопроводите в Шумен.  Става въпрос за договор с гарантиран резултат, който ВиК така и не е разплатил.  Той бе с предмет – рехабилитация на част от водопроводите на Шумен, като след ремонта загубите по този участък трябваше да намалеят, а с половината от постигнатата икономия трябваше да се изплаща споразумението.

ВиК – Шумен обаче твърди, че

след рехабилитацията не е постигната никаква икономия.

Резултатите се оценяват от трета независима страна, която е направила замервания и е установила, че гарантираният резултат е постигнат, твърди Драев. Нещо повече – от ВиК са подписали тази оценка оценката.

Договорът се реализира при управлението на няколко управителя на ВиК – Шумен. Той е сключен при Асен Аврамов, обществената поръчка се изпълнява при Мариан Ганчев, а Светлозар Дамянов го приключва след възстановяването си поста. В множество писма до МРРБ Дамянов обяснява, че договорът е много добър за ВиК, но дружеството няма пари за реализацията му.

„След това обаче обръща плочата и започва да твърди, че договорът не е добър, казва Драев.

Дружеството отказва да прави плащане по договора

с мотива, че не е постигнат резултат, но всички експертизи доказват обратното“.

В крайна сметка японското дружество „Секисуи СПР Европа“, което работи в Шумен през дъщерно дружество, заведе съдебен иск срещу ВиК – Шумен за първата дължима сума от 1,2 милиона лева и го спечели. В момента започва ново дело срещу ВиК – Шумен за още 6 милиона лева, за които на дружеството ще бъде направен запор за бъдещи вземания.  

„Само след няколко месеца ВиК ще има запор за над 7 милиона лева, което означава, че няма да могат да работят, да си плащат ел. енергията, да дават заплати, предупреждава Драев.

На практика дружеството е приключило!“.

В това състояние на фактически фалит, ВиК – Шумен не може да прави каквото и да е по проекта за пречиствателната станция, в която трябва да вложи около 12 млн лв. собствено участие.  Всъщност, сега ВиК работи само заради добрата воля на японската компания, които все още не е запорирали всички негови сметки, за да не блокират дейността му, твърдят от компанията.

Отделен въпрос е, че на този етап никой не казва

колко всъщност ще струва проектът за пречиствателната станция

за питейни води и довеждащия водопровод. Според различни информации се говори за цени от 90 до 160 милиона лева.

„Освен това в проекта е предвидена много стара технология, която няма да даде на шуменци очакваното от тях качество на водата. Единственото, което ще се случи, е поредното поскъпване на водата“, твърди Добромир Драев.

Той предупреждава, че

задълженията по т.нар. „японски договор“ ще станат много повече

от първоначалните 5,7 млн. заради лихвите и в крайна сметка ще бъдат платени от всички шуменци през цената на водата. „Този, който не е плащал, да обясни защо не е плащал по договора! Там, където текат води – да обяснят защо никой не прави ремонти! И защо ремонтите са в този вид“, пита Добромир Драев.

Според него само след месец започва процедура за ново увеличение на цената на водата, което ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. Така водата в Шумен може да поскъпне с около 10-15 ст. за куб. м. като ще остане най-скъпата в страната.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините