BG | EN

Започна работа 47-ото Народно събрание

Народни представители от седем политически сили положиха клетва в първия ден на 47-ото народно събрание.
Снимка: скрийншот видео, За истината

Най-възрастният депутат д-р Силви Кирилов, избран от името на партията „Има такъв народ“, откри първото заседание на 47-ото Народно събрание пред 228 депутати, регистрирани в пленарна зала. Той призова за обединение и настоя депутатите да оправдаят оказаното им доверие в името на България и българите.

В словото си д-р Кирилов заяви, че страната се намира в безпрецедентна ситуация на недоверие и трудности. Обърна се към младите хора, като им напомни, че „Свободата не е да правиш каквото искаш, а да не правиш каквото не искаш.“

Нужен ни е политически консенсус на реформаторските сили и около необходимостта от устойчиво, реформистко, социално управление, каза в обръщението си към депутатите президентът Румен Радев. От това съгласие зависи съдбата на парламента и на политическата система, която не може да понесе поредни предсрочни избори посред зимата и съдбата на хиляди хора, които не могат да понесат трудностите, посочи той.

„Загубата на доверие в политическата класа, във всички нас, пролича от отдръпването от урните. Не можем да допуснем повече пилеене на политическото време, нито да бъдем подвластни на популизма“, каза още Румен Радев.

В 47-ия парламент, който започва работа днес, са представени общо седем партии. Първа политическа сила е новата формация на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев – „Продължаваме промяната“, които имат 67 мандата. След тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Трета по численост е групата на ДПС с 34 депутати. БСП имат 26 депутати, „Има такъв народ“ – 25, „Демократична България“ е с 16 народни представители, а групата на „Възраждане“ с 13 депутати.

Преди официалното откриване на новия парламентарен сезон, лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков изрази увереност, че в началото на новата седмица ще бъде подписано коалиционното споразумение между четирите формации в бъдещото управление, а до края ѝ ще има избрано правителство. Петков потвърди, че ще бъде номинацията на партията за министър-председател.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините