Започна проверка на три предприятия в страната, усвоявали отпадъци от чужбина

Снимка: Районна прокуратура – Варна

Започна мащабна проверка в три предприятия в страната, които са усвоявали отпадъци от чужбина. Част от тях са били преработени за нови акумулатори, а друга е следвало да бъде рециклирана или изнесена от страната.

Това съобщи в Карлово министърът на околната среда и водите Емил Димитров, цитиран от БНТ. Той присъства на първата копка на нова компостираща инсталация.

Комисия към Министерството на околната среда ще проверява мощности в Пловдив, Плевен и Монтана.

Министър Димитров посочи, че ако се окаже, че е била укривана дейност или е била замърсявана природата, новата законодателна промяна дава възможност за бързо прекратяване на комплексните разрешителни на неизрядните фирми.

„Една от мощностите се оказа че няма ток и вода, каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Всички, които не са рециклирали отпадъците до една година, подлежат на санкции. Ще видим, ако трябва ще им закрием разрешителните, ще ги спрем, не съм съгласен да влизат от чужбина отпадъци като една свободна стопанска инициатива, след което се оказа, че не са изнесени в чужбина, не са усвоени в България, а стоят по сметища или по складове“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам