Започна петиция срещу посегателството върху медийната независимост на БНТ и в защита на Горан Благоев

Снимка: Скрийншот БНТ

В Интернет днес беше открита петиция срещу „посегателството върху медийната независимост на БНТ от генералния директор Емил Кошлуков и в защита на Горан Благоев, автор и водещ на предаването „Вяра и общество““ в обществената телевизия.

Авторите на петицията се обръщат към президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, Съвета за електронни медии (СЕМ) и Българската национална телевизия (БНТ) с възмущение и несъгласие от „поредния опит на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков да нарушава основни принципи, свързани със свободата на словото в ущърб на обществения характер на БНТ“.

Протестната подписка е открита след като повторенията на подбрани епизоди на предаването „Вяра и общество” бяха извадени от лятната схема на държавната телевизия, въпреки че предаването изрично фигурира в нея съгласно решение на Управителния съвет от 4.06.2020 г. и е обявено в публикуваната програма на телевизията. По-късно беше спрян и достъпът на водещия на предаването до страницата му във Фейсбук.

Създателите на петицията настояват ръководството на БНТ да даде неоспорими гаранции, че Горан Благоев ще бъде запазен като автор и водещ на „Вяра и общество“ по БНТ-1, а самото предаване „наказателно“ няма да бъде преместено в негледаем часови пояс.

В заключение авторите на текста заявяват готовност при незачитане на поставените от тях искания да предприемат всички разрешени от закона форми на протест.

С пълния текст на петицията може да се запознаете тук

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам