Започва ремонт на 8 км. водопровод, захранващ Севлиево, Дряново и Габрово

Пресконференция на севлиевския кмет
Снимка: „Севлиево онлайн“

Правителството отпусна 6.4 млн. лв. за финансиране на първия етап от реконструкцията на източния водопроводен клон, захранващ с вода населени места в общините Севлиево, Дряново и Габрово. Предстои средствата да бъдат предоставени на местната администрация чрез подписване на споразумение с министерството, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Днес министърът на регионалното развитие Петя Аврамова се е срещнала с кмета на Севлиево Иван Иванов. Според съобщеното от ведомството двамата са обсъдили състоянието на водопровода, който започва от пречиствателна станция за питейни води „Стоките“ с крайна точка с. Добромирка. От този водопровод, пуснат в експлоатация през 1962 г., се водозахранват села от три общини в област Габрово, а отпуснатите днес средства ще се инвестират в изпълнение на първия етап на проекта за цялостна му реконструкция. Започва се с най-силно амортизираните два участъка – общо 7.7 км. 

Цялата дължина на съоръжението е близо 33 км. За парите, обещани от държавата днес, на пресконференция в късния следобед кметът на Севлиево Иван Иванов (ГЕРБ) на три пъти благодари на премиера Борисов и кабинета „за това че изпълняват ангажиментите си“ (довеждащите водопроводи са държавна собственост, б.ред.), предаде регионалното издание „Севлиево онлайн„.

На срещата с журналисти Иванов е обяснил, че парите са за първите два етапа от ремонта на водопровода – единият е с дължина 2353 м, другият – 5420 м. Изпълнител на първия етап е „Обединение Хидро Проект Севлиево 2018“ със седалище в Етрополе, стойността на този етап е малко под 1.5 млн. лв.с ДДС. Вторият етап е с дължина 5420 м, той ще се изпълни от дружеството по задълженията и договорите „Стоките“, стойността на договора е 4.8 млн. лв. с ДДС. 

Работата и по двата етапа ще се изпълнява само в делнични дни, за да имат хората вода в събота и неделя. Ще се започне възможно най-скоро, но предвид идващата зима е възможно да има прекъсвания, ако времето не позволява да се работи, пояснил кметът и добавил, че на места теренът е труден, което допълнително би могло да забави работата.              

По думите на Иванов, цитирани от регионалната медия, до края на годината правителството ще отпусне още около 3 млн. лв., които ще са за подмяна на тръбите на трети участък от строения през шейсетте години на миналия век водопровод. С това 60% от съоръжението ще е изцяло ремонтирано, което ще намали значително загубите на пречистена вода. 

В момента при необходими 5 литра в секунда по този водопровод се подават 180 литра в секунда, които потребителите плащат, но водата изобщо не стига до чешмите на немалка част от хората. 

Обществената поръчка за избор на изпълнител на първия етап е приключила с подписване на договор с избран изпълнител през лятото на 2018 г., на 30 юли т.г. бе избран изпълнител и на втория етап. Въпреки готовността за ремонт, той не можеше да започне, заради липса на финансиране. 

 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам