Започва нов сезон на сапунената опера „Спри колите в Морската градина на Варна“

Този път кметът на града текста вона тактика с промяна в Генералния план за организация на движението на територията на община Варна

Снимка: Peter H от Pixabay

Съдебно-административният спектакъл, в който варненският кмет Иван Портних опитва да надхитри съдебната система, за да блокира достъпа на автомобили до приморския парк на града, навлезе в шестата си година. Във вторник Върховният административен съд отмени поредна забрана, постановена от Портних, този път заради липса на административен акт, издаден от него. Само няколко часа по-късно обаче кметът на Варна изненадващо обяви, че го е подписал още на 27 ноември т.г., но не обясни защо го е запазил в тайна до влизането в сила на съдебното решение.

За разлика от предишни опити, при които местната администрация се опитваше да спре колите със заповеди, които лесно падаха в съда, този път

Портних тества нова тактика

с промяна в Генералния план за организация на движението на територията на община Варна. Колко ефикасна е тя ще покаже бъдещето. Това, което стана ясно във вторник обаче е, че до 27 ноември т.г. всички действия по спирането на достъпа на автомобили в Морската градина са били незаконни, което означава, че администрацията на Портних може да бъде съдена за предприемането им.

Последният опит достъпът на автомобили до парка да бъде спрян бе направен в началото на юли т.г. след трагичен инцидент, при който загина дете на 5 години. Както във всички подобни случаи досега забраната бе обжалвана от собственици на законно придобити имоти с паркинги и гаражи в парка и бе отменена от втората съдебна инстанция във вторник. Веднага след това общинският пресцентър разпространи съобщение, според което „забраната за достъп на автомобили в „Приморски парк“ остава в сила, а извършваната контролна дейност от служителите на „Общинска полиция“ – Варна, във връзка с поставените знаци (за ограничаване на движението, бел. ред.) продължава“, тъй като междувременно кметът на Варна е подписал липсващите до момента документи.

Проблемът с периодичното спиране и допускане на движението на коли в Морската градина във Варна има дългогодишна история. Той обаче изглежда неразрешим, тъй като е

плод на административното двуличие,

което Иван Портних наследи от предшественика си Кирил Йорданов. Освен че нарушава граждански права, то възпрепятства и свободната конкуренция, фаворизирайки една част от бизнеса за сметка на друга.

От една страна, по настояване на граждански и природозащитни организации в новия Общ устройствен план на Варна местността Салтанат получи статут на парк. Съвсем естествено това напълно изключва движението на леки коли по алеите му.

От друга страна обаче, в продължение на близо 30 години местната администрация във Варна е издавала строителни разрешения и актове за ползване на къщи, многоетажни жилищни постройки (изградени под прикритието на формулировката „сграда с обществено предназначение“), ресторанти, градински центрове и др. Всички те имат законно изградени подземни и открити паркинги, а заведенията трябва да бъдат зареждани и обслужвани. Всичко това дава основание на собствениците им да твърдят, че забраната за движение на автомобили в парка нарушава правата им.

След като пое от Йорданов управлението на града, Иван Портних не направи нищо, за да ревизира

порочната практика за застрояване на парка.

Така например в средата на юни 2018 г. администрацията му издаде Удостоверение за въвеждане в експлоатация на един от най-скандалните строежи в Морската градина – двуетажна сграда, собственост на дружеството „Зърнени храни – гр. Силистра“.

Заради протестите, съпътствали строителството, само две години по-рано Портних бе заявил: „Омръзна ми да се оправдавам за стари грехове! Ако бъдат установени нарушения по документацията, издавана от три различни институции, нека бъдат предприети всички мерки, разпоредени от разследващите органи!“

Но въпреки че строежът бе станал факт след очевидни нарушения при издаването на разрешения за „укрепване“ на стара общинска вила, новата местна администрация във Варна просто довърши „греховете“ на предходната с издаването на разрешение за ползването му.
В същото време администрацията на сегашния варненски кмет не е предприела никаква инициатива за решаването на

друга несправедливост, свързана пак със съдбата на Морската градина.

След като беше продадена на дружеството „Холдинг Варна“ (част от групата около „Химимпорт“ и Централна кооперативна банка), крайбрежната част на парка беше извадена от територията му. Така за разлика от останалата му част движението на автомобили до заведенията, които се намират там, е абсолютно безпрепятствено.

А в началото на октомври м.г. общинският експертен съвет по устройство на територията във Варна одобри нов строеж върху близо 3 дка в Морската градина. Става дума за проект на дружеството „Феста делфинариум“, част от „Феста холдинг“ на Петя Славова. То възнамерява да изгради върху терен в непосредствена близост до делфинариума си „басейн за делфини и тюлени, амфитеатър, лятно заведение, административни технически съоръжения за обслужващите системи и съоръжения“. Освен всичко това проектът предвижда и изграждането на аквапарк.

Триковете, които сега Портних прилага, за да ограничи достъпа на автомобили до северната част на Морска градина, не са новост. Предшественикът му Кирил Йорданов ги използваше в продължение на почти четирите си мандата, за да печели популярност. Но и за да блокира всяка проява на критичност към действията на администрацията му от страна на граждански и природозащитни организации.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам