BG | EN

Започват проверки на проекти за допълнителни дейности към къщите за гости

Къщата за гости в Сандански, заради която зам.-министър Александър Манолев напусна поста си, Снимка: blagoevgrad-news.com

Започва проверка на 14 проекта за допълнителни дейности към къщите за гости, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева.

Проектите са създадени от Местни инициативни групи (МИГ) и очакват европейско финансиране за басейни, джакузи, отопление и детски площадки през настоящия програмен период 2014 – 2020, посочи Танева в интервю за Нова телевизия днес.

По думите й ще се правят публични проверки, съвместно с представители на медиите, за това дали съответната къща за гости действа като такава. „Ако тя наистина е къща за гости, атракционите, които се прилагат, би следвало да доведат до по-висока доходност и по-висока посещаемост“, обясни министърът.

Тези дейности са допустими по Програмата за развитие на селските райони, но ако проверките установят, че инвестициите ще бъдат за лично ползване, проектите няма да получат финансиране, каза още Десислава Танева.

От думите й се разбра още, че кандидатите за финансиране на къщи за гости по европрограми ще подават занапред декларации за конфликт на интереси и за свързаност с хора от управлението.  В същото време Танева подчерта, че не може да се забранява на роднините на политици от второ, трето, четвърто коляно да се занимават със земеделие, особено ако живеят в земеделски райони. „Хора – втори, трети, четвърти братовчеди, които си живеят по селата, освен със земеделие с какво да се занимават? Да си напуснат селата?“ попита тя и увери, че целта е да има общи правила и гаранции, че никой няма да се облагодетелства извън тях.

По повод проверките, министърът каза още, че европейският регламент изисква да се проверява 1% от проектите, а в България са проверени около 17%, но и това се е оказало недостатъчно. „При нас мисленето е такова, че проверките по европейския регламент не са достатъчни при подобен вид инвестиции, каквито се дават в цяла Европа. Това е нашият манталитет, мисленето как да се спазва законът, но да не постига целите, е нашият проблем“, каза тя.

Темата стана особено актуална след като поредица журналистически разследвания показаха, че хора, свързани с управлението, са получавали безвъзмездно пари, за да си строят лични вили и в момента прокуратурата проверява всички проекти.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините