Запорирани са сметки и имущество на руския лагер в курорта Камчия

Лагерът „Радуга“ в курорта Камчия, собственост на правителството на Москва
Снимка: www.sok-kamchia.com

Всички имоти и банкови сметки на дружеството „СОК Камчия“, собственост на правителството на Москва, са запорирани. Това обяви кметът на Аврен, на чиято територия се намира почивната база „Радуга“, собственост на „СОК Камчия“.

По думите на кмета на града Емануил Манолов задълженията на дружеството за 2019 г. към местния бюджет са около 500 хил. лв. Сумата е формирана от неизплатени данък сгради и такса смет. Още 85 хил. лв. компанията дължи и за минералната вода, която е ползвало.

По тази причина в момента под запрещение е цялото недвижимо имущество на компанията – терени, спортни съоръжения, хотелски и учебни сгради, басейни, вили, помощни постройки и др. Възбрана е наложена и на хотелския комплекс „Лонгоз“, който също е собственост на „СОК Камчия“.

Пред „Дневник“ Манолов е каза, че още в края на първото тримесечие на т.г. натрупаните задължения ще нараснат с още 1.285 млн. лв. от неплатени данък сгради и такса смет“.

Според кмета на Аврен постъпленията от местните данъци и такси, които плаща „СОК Камчия“ формират около 90% от приходите в общинския бюджет.

В началото на октомври м.г. се оказало, че общината не е получила от „СОК Камчия“ близо 800 хил. лв. дължими за данък сгради и такса смет. От дружеството предложили да изплатят задължението си на вноски, но предложената схема се оказала неприемлива. Едва след като в началото на януари т.г. били внесени 220 хил. лв. като еднократно предварително плащане, схемата за разсрочване за срок от пет месеца била одобрена от Общинския съвет в Аврен.

Пак заради неизплатени задължения по договори запори и възбрани върху сметки и имущество на „СОК Камчия“ са поискали и три частни дружества – „Систера технолоджи“, „Универсал строй консулт“ и „Агенция за аварийна, пожарна и екологична защита – Варна“.

„СОК Камчия“, чийто едноличен собственик е Департаментът по имуществото на град Москва, беше открит от бившия и вече покоен кмет на Москва Юрий Лужков и българския премиер Бойко Борисов точно на 9 септември 2010 г. * В него трябваше да почиват и да се обучават деца от социално слаби руски семейства, при капацитет от около 1000 ученици в една тримесечна смяна.

В края на м.г. обаче руски сенатори поискаха СОК „Камчия“ да бъде превърнат в „културно-хуманитарна площадка“ за прокарване на интересите на страната в Европа. Идеята им, зад която застава и руският министър на външните работи Сергей Лавров, предстои да бъде обсъдена от Съветът за национална сигурност на Русия.

Междувременно мениджмънтът на СОК „Камчия“ беше сменен, а дружеството спря да плаща задълженията си.


Според разследване на „Дневник“ Департаментът по имуществото на град Москва, е придобил през 2008 г. близо 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен, на цена 9.72 лв. на кв.м. Цената е такава независимо от факта, че теренът се намира в непосредствена близост до устието на р. Камчия и граничи с един от най-големите и красиви плажове по Северното Черноморие.

Справка на електронното издание е поксазала, че по същото време сходни парцели са се продавали по няколкостотин евро на кв.м. Така теренът, придобит от Департамента по имуществото на правителството на Москва, се е оказал част от разпродадените през периода 2005–2008 г. общо 873 215 кв.м държавни гори с променен статут. Част от тях са преминали в частни ръце на цени под 2 лв. за кв.м.

Цялото разследване на „Дневник“ – тук.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам