BG | EN

Заповедта обявяване на защитена местност „Залив Корал“ е отменена

Изображение: Фейсбук/Зелено движение

Петчленен състав на Върховния административен съд е отменил заповед, издадена преди 2 години от тогавашния министър на околна среда Борислав Сандов, за обявяване на защитена местност „Залив Корал“, съобщи „Зелено движение“.

Съдът отменя предходно решение на 3-членен състав, с което жалбите на „Кортекс Трейдинг” АД и „Фантазия 5″ ООД, община Царево и Национална асоциация „Българско черноморие“, бяха отхвърлени.

Съдът указва на министъра на екологият да включи в преписката хартиени разпечатки с научни данни за ценността на зоната, заповедта на комисията да бъде подписана от министър, не от директор на РИОСВ и проектозаповедта да бъде поместена на сайта на РИОСВ за срок от 30, а не 14 дни.

„За нас решението на съда е пореден фарс, целящ унищожаването на защитените природни територии заради частни и корпоративни интереси. То доказва колко голяма вреда за обществото нанася нереформираната съдебна система. Считаме, че в българската съдебна система липсват гаранции и предпоставки за ефективен и справедлив съдебен процес,“ коментираха от „Зелено движение“.

На 7 юли 2022 г. вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите по това време Борислав Сандов обяви залива Корал за защитена местност. С това се забрани навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства. В заповедта се посочваше, че не е позволено изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове и атракциони и др.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините