BG | EN

Заплати за „нашите хора“! – Председателят на общинския съвет във Венец ще се сменя на всеки 8 месеца

Общинските съветници от Венец при полагането на клетва в началото на мандата
Снимка: Община Венец

Председателят на общинския съвет във Венец вече не е онова, което му отрежда законът – да бъде пръв сред равни и да ръководи местния парламент през целия му 4-годишен му мандат. Само с една промяна в правилника, председателят на съветниците в малката лудогорскака община е вече „временен“ с мандат от 8 месеца.  

Според новия Правилник за организацията и дейността на общинския съвет във Венец,

председателят на съветниците се избира на ротационен принцип на всеки 8 месеца.

Това „новаторско“ предложение е гласувано на сесия през януари и е одобрено с 15 гласа „за“, един „против“ и един „въздържал се“.

Какви са мотивите за тази непрекъсната смяна на председателя, така и не е посочено. Ротацията просто била „спусната“ от временна комисия, изработваща правилника на общинския съвет, а след това била гласувана в сесийна зала без никакви обяснения, казаха общинските съветници Сехер Юсуф /ГЕРБ/ и Орхан Кърджалиев /ПП/. Те са единствените, които оспорват „ротирането на председателя“ и смятат, че това противоречи на смисъла на ЗМСМА.     

„Така и не разбрахме защо се предлага тази промяна в правилника и какви са мотивите за смяната на председателите през целия мандат.

Никой нищо не обясни.

Изправи се шефът на комисията по правилника, изчете промените и макар че спорихме за ротацията и на комисии, и на сесия, всички останали вдигнаха ръце „за“ и ги приеха“, разказаха двамата съветници.

Според юристите на шуменската Областна администрация, записаният принцип на ротация не нарушава закона, заяви областният управител Добромир Добрев след проверка на случая. „Общинският съвет е колективен орган и ротацията на председателя е приета с гласуване, с  промяна в правилника, направен е проект, има проведено обсъждане, т. е. формално са спазени всички процедури“, каза Добрев.  

Каква всъщност е целта?

Съвсем друг е въпросът каква е истинската цел на ротацията на председателя на всеки 8 месеца. При мандат на местната власт от 48 месеца /4 години/, това означава, че

на председателския пост във Венец ще се изредят общо шестима души.

Едва ли идеята на ротирането е, че те ще осигурят 6 пъти повече плурализъм в мненията или 6 пъти по-качествена работа.

Всъщност, местните хора са убедени, че ротацията се прави заради заплатите. „Явно е заради възнаграждението, за да могат повече от техните съветници да вземат високи заплати“, коментират във Венец.  

Председателят на общинския съвет във Венец има всички права по трудово правоотношение и получава 90 % от основната заплата на кмета, която в момента е 4 715 лв.  Смяната на председателя на всеки осем месеца ще даде възможност не на един, а на шестима заслужили съветници да получават добра заплата на трудов договор, със съответните обезщетения, осигуровки и отпуски.

Общинският съвет във Венец е доминиран от ДПС – партията държи 12 от общо 17 места в местния парламент. Ако управляващата политическа сила приложи стриктно ротацията, до края на мандата половината от съветниците й ще се извъртят на председателския пост срещу съответното заплащане.

Иначе, възнагражденията на съветниците във Венец са 400 лв. за участие в сесия и 100 лв. за заседание на постоянна комисия.


Този текст е създаден в рамките на проекта „Разкриване на злоупотреби в местното самоуправление в периферните и селските общини на Североизточна България“ на сдружение „Про веритас“, финансиран от German Marshall Fund.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините