BG | EN

„Заплатите на пирамидата“ – кметът на Бургас ще получава 50% от възнаграждението на министър

Димитър Николов – кмет на Бургас
Снимка: Фейсбук

Почти без дебати Общинският съвет в Бургас прие предложението за увеличение на заплатата на кмета Димитър Николов. Така на практика съветниците повишиха и своите заплати.

В момента Николов получава около 2000 лв. Предложението е възнаграждението му да бъде в размер на 50 % от това на министрите в кабинета, които получават около 6600 лв. Промяната трябва да влезе в сила от началото на следващата година.

Предложението бе внесено от председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова (ГЕРБ) и други 14 съветника от партията. Освен тях докладната записка е подкрепена от групата съветници от БСП – Христо Панайотов, Живко Господинов, Маделн Мутафян, Стоян Коларов и Георги Георгиев. Георгиев е нов общински съветник, който зае мястото на напусналия през май Йордан Георгиев. Сред другите съветници, внесли предложението за увеличаване на кметската заплата са Шерефет Мехмед (ДПС), Боян Дяков (НФСБ), Диян Георгиев (независим), Иво Баев (Демократична България) и Иван Иванов (Средна европейска класа).

„Заплатата на кмета е обвързана с много други заплати и ние не знаем какъв ще е ефектът с оглед повишаване и на другите, които са свързани с него, каза общинският съветник Даниела Божинова. Доколкото заплатата на общински съветник е 54 % от тази на председателя на Общинския съвет, която е 90 % от тази на кмета, аз имам етичен проблем да гласувам по тази точка. Вярвам и съм почитател на 27 –та поправка на Американската конституция, която гласи, че никой в мандат не би следвало да решава заплатата си, а да взима решения за следващия мандат. Моите убеждения са такива“, обясни Божинова. Тя попита дали възнаграждението на кмета ще бъде актуализирано автоматично на всеки три месеца, както е при министрите. Според нея това би било „ужас за счетоводството“, тъй като ще се налага промяна и на всички останали възнаграждения, обвързани с това на кмета.

Според общинския съветник Станимир Апостолов счетоводството на Общината няма да има проблеми. „Бюджетът на Община Бургас е по-голям от този на някои министерства, така че е съвсем нормално е да бъде обвързана тази заплата с министерската. Отговорностите на кмет на голяма община съвсем не са по-малки от тези на един министър“, коментира той.

Зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев обясни, че е трябвало отдавна да се реши въпроса за заплатата на Димитър Николов, тъй като тя би дала възможност да се отпушат „заплатите на пирамидата в администрацията“. „Много от служителите получават много по-високи заплати от управителите в общинските дружества, каза Стойчев. Приехме план за борба с корупцията, взехме такива мерки. Няма да се даде възможност човек да гледа в ляво или в дясно, когато получава една нормална заплата. В момента заплатата на един министър е 6 600 лв. Автоматично не се увеличават заплатите, а всякакви решения, които трябва да се взимат, ще стават със санкция на Общинския съвет“, поясни той.

Решението беше прието с 40 гласа „за“ и 2 „въздържал се“.

На сесията присъства бившият съветник Живко Табаков. „Бургас стана рекордьор по получаване на възнаграждения на своето местно самоуправление, каза той. Сесията започна в 9.00 ч. и приключи в 11.00 ч., т.е. за 2 часа нашите общински съветници ще получават 850 лв. за работата си. Един народен представител в България получава около 100 лв. на час. В началото на годината се очаква една заплата на министър да бъде около 7000 лв. В нашия случай, кметът на Община Бургас ще получава 50 % или 3 500 лв., председателят на Общинския съвет ще получава 90 % от нея или 3 150 лв. Всеки един общински съветник ще получава 1700 лв“, обясни той.

Според Табаков въпросът е морален, а общинският бюджет ще бъде утежнен с над 600 хил. лв. на година. „В рамките на 3 години не наблюдавам общинските съветници да имат приемни дни, да посещават малките населени места, каза той. Обикновено това се случва преди избори. Няма никаква активност от страна на общинските съветници. По принцип в местното самоуправление, голяма част от инициативите трябва да идват от политическите партии, които са в Общинския съвет. Днес от 44 точки в дневния ред, имаше 42 точки внесени от администрацията или управителите на общинските дружества. Смятам, че това вече е един орган, който само легитимира работата на общинската администрация“, коментира той.

Табаков допълни, че предстои групата на Движение „България на гражданите“ в местния парламент да внесе предложение, заплатите на съветниците да не бъдат обвързани с тази на кмета.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините