BG | EN

Записаха конкретни срокове за изграждането на пътищата в Северозапада

Архив: протести с искане за изграждане на магистрала Видин – София   
Снимка: скрийншот NOVA TV

Пътят Видин-Ботевград ще бъде завършен до декември 2021 година, а най-тежките участъци ще са готови до края на 2020 година. Тези срокове бяха записани в решение на Министерски съвет от заседанието на 7 март 2018 година, след като седмици наред жители на Северозападна България протестираха, настоявайки за конкретни стъпки и срокове за построяването на магистрала Видин – София и тунел под прохода „Петрохан“.

„За реализацията на проекта за разширяване на скоростен път Видин-Ботевград е съставен конкретен времеви график с ясни и последователни стъпки, които да се изпълняват“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той посочи, че с изграждането на модерна пътна инфраструктура по направлението Видин – София ще се осигури още скоростно и комфортно придвижване на трафика от Дунав мост 2 към вътрешността на страната и към Егейско море по направлението на европейски транспортен коридор № 4.

„До 10 дни ще обявим обществените поръчки за най-тежките участъци. Тях ще завършим до края на 2020 г.“, информира министър Нанков. Той съобщи, че общата стойност на проекта е 1,6 млрд. лв., които ще бъдат осигурени от бъдещи постъпления от тол такси и електронни винетки.

Министерският съвет прие и решение за подкрепа реализацията на проект за тунел под прохода „Петрохан“, който ще бъде подготвен за концесия.

На правителственото заседание присъстваха областните управители на Видин, Враца и Монтана, както и представители на протестиращите граждани от Видин. Областният управител на Враца и председател в първото полугодие на 2018 г. на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район Малина Николова заяви, че това са най-важните и дългоочаквани решения за жителите на Северозапада за последните 10 години. Те са свързани с икономическото, инфраструктурното, инвестиционното, демографското и екологичното развитие на Северозападна България.

„Изричното решение на Министерски съвет означава, че правителството има волята да изгради пътя при спазване на сроковете и заложените етапи и параметри. Това ще даде възможност за развитие на регионите и за безопасно и сигурно пътуване за всички, които живеят в този край на България“, каза Росица Кирова, представител на протестиращите от Видин.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините