BG | EN

Зам.-председател на ОбС-Пловдив подозира двоен стандарт при издаване на разрешения за строеж

Снимка: pixabay.com

Питане до кмета на Пловдив за това има ли двоен стандарт  в издаването на разрешения за строеж, когато става дума за общински съветници, внася зам.-председателя на Общинския съвет в града Пепа Деведжиева, съобщи регионалното издание „Под тепето“. В текста се пояснява, че става дума за сграда на ъгъла на булевардите „Христо Ботев“ и „Цар Борис Трети Обединител“ – в началото на ул. „Богомил“, сред чиито собственици е съветникът от „Кауза Пловдив“, партньор на ГЕРБ в управлението на града, Константин Георгиев. Въпросната постройка няма гаражи, няма и подсигурени паркоместа в непосредствена близост, пише изданието.

„Проблемът с местата за паркиране е особено остър в Пловдив, затова не би следвало да се одобрява строежът на нови сгради, в които не са предвидени гаражи и не са подсигурени паркоместа за дълъг период от време. Още повече че нормативни ограничения за подобно нещо са заложени в Наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии на Министерството на регионалното развитие и благоустройството”, мотивира се Девдежиева, цитирана от „Под тепето“.

Според нея е трудно обяснимо как е издадено разрешението за строеж на тази сграда. Затова зам.-председателят на пловдивския общински съвет настоява да получи отговор на въпросите около одобряването на строителната документация, както и дали има двоен стандарт при прилагането на нормативната уредба, когато става дума за редови граждани и за общински съветници, защото на много пловдивчани се отказва преустройство на сгради, ако не е подсигурено паркомясто. И понеже в наредбата имало вратичка за ползването на чужди паркинги, Деведжиева е задала и още един въпрос: „Смятате ли, че посочването на частен паркинг в съседство е реална алтернатива, като е ясно, че всеки собственик на подобен паркинг утре може да реши на построи нещо друго на терена?”

Пепа Деведжиева очаква писмен отговор на поставените въпроси, пише в заключение пловдивското издание.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините