BG | EN

Зам.-председателят на ОбС-Бургас Бенчо Бенчев ще бъде обвинен за лично укривателство на Митьо Очите

Снимка: скрийншот БТВ

Окръжният следствен отдел при Окръжна прокуратура-Бургас е призовал заместник-председателя на Общинския съвет в морския град Бенчо Бенчев да се яви пред разследващия орган, за да бъде привлечен към наказателна отговорност, съобщиха от Апелативна прокуратура – Бургас.

„Под надзора на Районната прокуратура в Бургас се провежда разследване по досъдебно производство за това, че в периода 02.08.2018г. до 05.08.2018г. в Истанбул, Турция, е спомогнато на лице, извършило престъпление да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, без да е имало споразумение с това лице, преди да е извършило самото престъпление – престъпление по чл. 294 ал.І от НК“, сочи официалното съобщение на държавното обвинение.

По закон Бенчев има тридневен срок, в който да си наеме адвокат и да се яви пред следователя, за да си вземе обвинението. Според призовката денят е понеделник, 13 август. Тогава ще бъде решено и каква мярка за неотклонение да му бъде взета, пише БТВ.

Разследването на делото се провежда от следователи при Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Бургас, под надзора на екип от прокурори при Районна прокуратура – Бургас.

По случая се провеждат разпити на множество свидетели, включително и такива пред съдия, изготвени са международни следствени поръчки, с които са изискани официални документи от Турция и Гърция, изискани са справки от граничните пунктове и др.

Ако престъплението се докаже, общинският съветник от гражданската квота на БСП е заплашен от затвор до 5 години.

До днес Бенчев е бил разпитван само като свидетел по разследването за организираната престъпна група, ръководена от Димитър Желязков – Митьо Очите.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините