Зам.-министърът на екологията Красимир Живков остава в ареста

На 28 май т.г. от сградата на Министерството на околната среда и водите, където също влязоха прокурори и агенти на ДАНС, бе изведен зам.-министър Красимир Живков, който тогава обяви, че не е задържан и съдейства на разследващите. Снимка: скрийншот Би Ти Ви

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, който беше задържан по разследване за внос на опасни отпадъци.

Съдът наложи постоянна мярка за неотклонение задържане под стража и на задържавите, заедно с Живков, бизнесмени Атанас Бобоков и Николай Миховски, бившия директор на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, както и на собственика на плевенската фирма „Феникс“ Айгюн Еминов, съобщи БНР. Под домашен арест остава бившият служител на мининстерството на екологията Васил Богданов. За Пламен Бобоков прокуратурата определи като адекватна мярка за неотклонение  – парична гранция от 1 млн. лева.

Определението на съда може да бъде обжалвано.

В края на миналата седмица прокуратурата повдигна обвинения на общо 10 души за участие в организирана престъпна група и данъчни престъпления във връзка с разследването за вноса и преработка на отпадъци.

По информация на БНР, в хода на заседанието е станало известно, че двама от участниците в аферата – Васил Богданов и Айгюн Еминов са дали показания срещу заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, както и срещу Габриел Савов и Атанас Бобоков.

Според защитата прокурорските свидетели говорили за натиск за даване на разрешителните за отпадъци от страна на друг заместник-министър – Николай Кънчев, който доскоро отговорял за този ресор, информира още националното радио след късното снощно заседание на съда.

Пред съда самият Живков е заявил, че е работил за опазване на околната среда и здравето на хората. Той посочил още, че не познава Николай Миховски, нито Пламен Бобоков, когото, по думите му, е виждал веднъж преди 4-5 години на посещение с междуправителствена делегация, няма неговия телефон и не комуникира с него.

Очаква се днес Красимир Живков да бъде отстранен от длъжност заместник-министър на екологията.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам