Зам. кмет на Хасково е плащала 70 лв. наем за общинско жилище като социално слаба

Според разследване, продължаващо и в момента, общинско жилище е било продадено на наемателя му за 23 хил. лв. като парите не са постъпили по сметките на общината.

Хасково
Снимка: www.haskovo.bg

Кметове, зам. кметове и кметски наместници са били настанявани в общински жилища в Хасково вместо социално слаби и хора със здравословни проблеми. Това е установила проверка на Върховната административна прокуратура.

Скандалът избухна в началото на миналата седмица, когато стана известно, че Bърховната административна прокуратура е открила нарушения в Наредбата за продажба и наемане на общински жилища в близо 40 общини.

Само преди дни проверка установи, че зам. кметът на Хасково Милена Янузова е живяла в апартамент, предназначен за социално слаби, без да отговаря на условията за ползването му. Кметът на общината Добри Беливанов е издал заповед, според която Язунова е трябвало да напусне жилището, но самата тя твърди, че не е знаела какво е било предназначението му.

„Аз мислех, че съм във ведомствено жилище, каза Язунова пред „Хоризонт“. Ако нямаше общинско жилище, щях да си наема квартирата“. Тя призна, че е плащала по 70 лв. наем на месец, но била склонна да плаща и повече.

След разследване на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова кметът на града Добри Беливанов е назначил проверка на всички общински жилища, а прокуратурата проверява случай на продаден общински апартамент с подправени документи. 

Общината разполага с 495 жилища като 105 от тях са предназначени за социално слаби. За настаняване в жилища от фонда за крайно нуждаещи се обикновено се чака с години, тъй като гражданите, които отговарят на критериите за ползването им са стотици.

Извършените до момента проверки в Хасково са установили, че в апартаменти за социално слаби живеят служители на местната дирекция на полицията, лекари и артисти.

Сред случаите, оповестени от Националното радио е и този от юли м.г. с апартамент, продаден на наемателя му от служителка в общината срещу 23 хил. лв. Тя обаче взела парите на ръка без официално да обяви сделката.

Според информацията на „Хоризонт“, 61 годишният Асен Стоянов живял в апартамента си с мисълта, че е собственик на общинското жилище до февруари т.г. Тогава бил повикан в местната администрация заради неплатени наеми. Пред разследващите Стоянов е заявил, че е платил парите срещу офицален документ, издаден от кмет на града Добри Беливанов.

Проверката, която в момента извършва Окръжната прокуратура в Хасково е за престъпление по чл. 282 от Наказателния кодекс, извършено във връзка с настаняване на социално слаби лица в общински жилища чрез съставяне и преправяне на неистински документи.

В момента се извършва проверка на всичките 495 общински жилища в Хасково.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам