BG | EN

Зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ е подала оставка

Иванка Багдатова - Мизова, Снимка: ДФ "Земеделие"
Иванка Багдатова – Мизова, Снимка: ДФ „Земеделие“

Заместник-изпълнителният директор на Държавeн фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова е подала оставка по искане на премиера Бойко Борисов, след като се е установило, че телефонът на Багдатова е обявен в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола.

Според информацията, публикувана в сайта на Министерство на земеделието и горите, телефонът на Иванка Багдатова-Мизова е обявен в сайта за резервации www.hoteliinfo.com за къща за гости „Тара“ в с. Юндола. По случая предстои да бъде извършена проверка, допълват от земеделското министерство, но уточняват, че оставката на
заместник-изпълнителния директор на Държавeн фонд „Земеделие“ ще бъде приета.

БНР съобщава, че всъщност става въпрос за 2 къщи с общ двор, собственост на дружество, създадено през 2008 г. Къщите са пуснати в експлоатация през 2010-а и оттогава, според сайта си, работят целогодишно. Това потвърдил и мъжът, който е вдигнал обявения телефон и се представил като управител. Според него, Иванка Мизова нямала общо с къщите, той не я познавал, не знаел коя е и не разбирал защо вече няколко души тази вечер я търсят или на неговия телефон.

Цялата кариера на Иванка Багдатова-Мизова е свързана с агроведомството. От 2002 г. тя работи там, а от 2014-а е заместник- директор на Фонд “Земеделие“. Ресорите на Мизова са „Селскостопански пазарни механизми“, „Краткосрочни схеми за подпомагане“, „Инвестиционни схеми за подпомагане” и Програма за морско дело и рибарство 2014-2020

Сутринта в ефира на „Би Ти Ви“ земеделският министър от 2001 до 2005 година Мехмед Дикме заяви, че фонд „Земеделие“ си е затварял очите, че проекти за къщи за гости с еврофинансиране са замисляни да служат за лично ползване и не е контролирал впоследствие как функционират тези къщи.

Повод за коментара на Дикме беше повдигнатото обвинение на доскорошния зам.-министър на икономиката Александър Манолев, за накърняване на финансовите интереси на Европейския съюз, свързано с къща за гости, която е ползвал със семейството си като личен имот.

След даването на гласност за случая с Манолев, прокуратурата обяви, че ще проверява всички къщи за гости, изградени с европари.

Днес министърът на земеделието Румен Порожанов, който е и бивш шеф на фонд „Земеделие“, отчете, че през последните 3 години са били проверени 110 от общо 746 къщи, изградени със средства от Програмата за развитие на селските райони през периода 2007-2013 година. Наложени са били санкции за над 10 млн. лв. за възстановяване, като над 9 млн. са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи. Останалите са финансови корекции за непълно изпълнение на бизнес плана.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините