BG | EN

Зам.-директор на затвора във Враца сменя поста с килия

Снимка: zovnews.com

Бившият заместник-директор на затвора във Враца окончателно сменя поста с килията, след като и ВКС потвърдил присъдата на врачанския окръжен съд. Кюпарски ще излежи определените от съда четири години и половина, като времето прекарано в ареста ще бъде приспаднато от тях, предаде регионалното издание „Зов нюз“.

Изданието припомня, че присъдата от четири години „лишаване от свобода”, глоба от 6 хил. лева и лишаване от права за срок от шест години е била наложена от Врачанския окръжен съд на директора на затворническо общежитие от открит тип „Керамична фабрика“ към затвора във Враца Николай Кюпарски. На подсъдимата скамейка е бил изправен и бившият затворник Георги Борисов като съучастник в извършваните деяния, който бил осъден на 3 години лишаване от свобода ефективно.

През 2015 г. Николай Кюпарски работил като старши инспектор и началник група социална дейност и възпитателна работа в затворническо общежитие от открит тип „Керамична фабрика“ към затвора във Враца. В това си качеството Кюпарски имал право да изготвя и внася становища в комисията за промяна на статута на лишените от свобода, както и за изпращането им на работа. Полагайки общественополезен труд, лишените от свобода намаляват размера на наказанието си. Два работни дни се считат за три дни лишаване от свобод, пояснава „Зов нюз“.

В началото на 2015 г., злоупотребявайки със служебното си положение и ползвайки помощта на съучастника си Георги Борисов (бивш затворник, изтърпявал наказание в затворническото общежитие „Керамична фабрика“ към затвора във Враца през 2010 г. и 2011 г.), Кюпарски се свързал с близки на лишен от свобода и поискал от тях сумата от 3 хил. лева, за да предприеме действия за включване на затворника в работните групи, за да намали наказанието си чрез полагане на труд. Сумата е трябвало бъде преведена по сметка на обвиняемия Георги Борисов чрез системата за бързи разплащания „Изи Пей“. Борисов умишлено улеснил Кюпарски в това деяние, като провеждал разговори с близка на лишения от свобода и й предоставил трите си имена и ЕГН, за да се осъществи превода. На 24.04.2015 г. поисканите пари били преведени на името на Борисов, който ги изтеглил и предал на Кюпарски.

На 31.10.2015 г., на автогарата във Враца, Кюпарски поискал от близък на друг лишен от свобода сумата от 1500 лева, отново за да изготви становище за започване на работа на затворника и за пускането му в отпуск. Този път Кюпарски помолил свой близък да осъществи последващите контакти с близките на осъденото лице, да им предостави личните си данни, да изтегли получените пари и да му ги даде, като не го уведомил за действителното основание за плащането. На 08.11.2015 г. жена, с която осъденият живеел на семейни начала, е превела чрез „Изи Пей“ сумата от 3 хил. лева по сметка на близкия на Кюпарски, който ги изтеглил и му ги предал.

И двете деяния Кюпарски е извършил чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение, изразяващо се в поставяне на условия на близките на осъдените лица, че ако не дадат исканите парични суми няма да изпраща затворниците на работа, за да намалят наказанието си, както и няма да изготвя становища за пускането им в отпуск.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините