Замърсяване на въздуха е отчетено днес в София и други градове в страната

Снимка: Фейсбук/За чист въздух

Замърсяване на въздуха отчитат днес четири от петте станции на Министерството на околната среда, позиционирани на различни места в София. По данни от общината в „Павлово“ въздухът е най-мръсен, като достига почти 150 микрограма на 1 куб.м. Според гражданското сдружение AirBG нивата на фини прахови частици в източните, северните, южните, централните и част от западните райони на града са в пъти по-високи от нормата, която е 50 микрограма на 1 куб.м., като на места разликите са близо 4 пъти.

И днес буферните паркинги към софийското метро ще работят безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, съобщиха от Столичната община. Мярката се въвежда заради повишения брой на фините прахови частици във въздуха.

Столичният инспекторат проверява за нерегламентирано горене на гуми и вещи от бита, които замърсяват въздуха. Предстои общинския съвет да реши мярката „зелен билет“ да бъде въвеждана, когато превишаването на фините прахови частици достигне 150 микрограма, а не както е сега – 200 микрограма. 

Данните на AirBG показват още опасно мръсен въздух в Кюстендил, Свищов, Горна Оряховица, Троян, Велинград, Търговище и др.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам