BG | EN

Заместник-главният прокурор Пенка Богданова е освободена от длъжност

Снимка: пресцентър – прокуратура

По предложение на главния прокурор Сотир Цацаров заместникът му Пенка Богданова е освободена от заеманата длъжност и назначена за редови прокурор във Върховната касационна прокуратура. Решението е взето единодушно и без дебати от Прокурорската колегия, се разбира от информация в правния сайт lex.bg.

Като мотиви за предложението си Сотир Цацаров е посочил възникнала липса на усилия и възможност да работи с административния ръководител, в случая – с него, и със заместниците му, и недостатъчна степен на комуникативност в рамките на ръководния екип, което се явява съществена пречка за общото обсъждане и решаване на текущи и основни задачи, пояснява медията.

Главният прокурор казал, че това няма да се отрази негативно на работата на останалите му заместници, напротив – задълженията им щели да бъдат равномерно разпределени. По думите му трябва да има пълна комуникация между заместник-главните прокурори и пълно съзнание за екипната работа, което явно в случая не открива.

Сотир Цацаров благодарил на Пенка Богданова за това, което е направила до момента.

Lex.bg припомня, че Богданова е назначена за заместник-главен прокурор при Върховната касационна прокуратура (ВКП) на 28 януари 2013 г., като до тогава е била прокурор в Апелативната прокуратура в Пловдив.

След гласуването Цацаров е заявил, че няма да предлага нов заместник на мястото на Богданова и остава с четирима заместници.

Справка в официалния сайт на прокуратурата показва, че в него вече има посочени само четирима заместници на главния прокурор: Мария Шишкова, Иван Гешев, Ася Петрова и Борислав Сарафов.

Мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров изтича през януари 2020 година, а процедурата за избор на негов наследник се открива между 4 и 6 месеца по-рано.

Тя включва два етапа – гласуване във Висшия съдебен съвет с квалифицирано мнозинство и съгласуване с президентската институция.

През тази седмица президентът Румен Радев започна поредица от срещи и консултации за изработване на критериите за избор и правомощия на нов главен прокурор. 


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините