BG | EN

Заличени следи – странен обрат в разследването на трагичната катастрофа в Шумен

Стотици шуменци се събраха на бдение и протест на мястото на катастрофата
Снимка: Диана Желязкова

Стотици гневни шуменци, повечето млади хора, излязоха на 1-ви октомври на улицата заради убито при катастрофа 22-годишно момиче и ширещите се съмнения, че виновникът за трагедията ще получи справедливо наказание.

Двадесет и две годишната Светомира Станчева загина на 28 септември вечерта на връщане от работа, когато леката й кола беше премазана в кръгово кръстовище в центъра на Шумен от мощно Волво ХС60, управлявано от 18-годишен ученик. Волвото е влетяло в кръстовището със скорост 94 км/ч, без да пропусне намиращия се вече в кръговото лек автомобил, заявиха по-късно от прокуратурата. При направения веднага след катастрофата тест, 18-годишният шофьор е дал положителна проба за амфетамини, съобщиха от полицията.

Ударът е бил изключително тежък, двата автомобила са намерени на разстояние над 50 метра от мястото на сблъсъка, каза на извънреден брифинг ден след катастрофата окръжният прокурор на Шумен Орлин Куздов. При силният удар е загинала 22-годишната Светомира, която е управлявала смазания лек автомобил Ситроен, а нейната спътничка, жена на 43 години, е настанена в болница със средна телесна повреда. Колата им е била толкова смачкана, че се е наложило пожарникари да режат ламарините, за да ги извадят. Двете жени са се прибирали след работа и са били ударени буквално на метри от магазина, в който са работели.   

Водачът на Волвото Жечко Кюркчиев, ученик от СУ „Сава Доброплодни“, беше задържан в полицейския арест, а прокуратурата обяви, че ще иска постоянното му задържане под стража. Пред журналисти окръжният прокурор Орлин Куздов коментира, че шофьорът е виновен, тъй като е осъзнавал какво може да се случи, когато кара с превишена скорост и под въздействие на наркотици.

Защо е гневен главният прокурор – тук.

„Фактите показват, че шофьорът е седнал зад волана, превишил е скоростта, дрогирал се е преди това и никой не го е насилвал, той сам е извършил тази дейност. И това сочи, че той не зачита въобще обществените норми. С това си поведение той допуска, че ще причини някакъв инцидент“, заяви окръжният прокурор.

Изненадващи обрати в делото

Още на следващия ден, обаче, започнаха обрати по случая. Осемнадесетгодишният Жечко Кюркчиев беше пуснат от ареста и си тръгна без белезници от съда, в обкръжението на свои роднини и близки. На делото, на което се гледаше мярката му за неотклонение, Окръжният съд не уважи искането на прокуратурата за задържането му под стража. Вместо това на Кюркчиев беше наложена по-лека мярка – „домашен арест“.

До това решение се стигна, след като пред съда беше представен коренно различен резултат за наличието на наркотици в кръвта на шофьора. Веднага след началото на делото наблюдаващият прокурор Делян Димитров оповести справка от лабораторията за токсикологични изследвания във ВМА – Варна, според която в кръвта на 18-годишния шофьор няма наркотици. Справката е била изготвена светкавично и е пристигнала по факса буквално 10 минути преди делото, обясни прокурорът.

Пред съда младежът, причинил смъртта на 22-годишната шуменка, беше представляван от двама адвокати – Ивайло К. Тошев, син на бивш полицейски шеф и Ивайло Йорданов, чиято съпруга е съдия в Окръжен съд. Делото по мярката за неотклонение на Кюркчиев беше гледано от съдия Мариана Георгиева

Две жертви и шестима ранени при катастрофа край Кюстендил – тук.

Адвокатите на шофьора обясниха положителните резултати от дръг теста с това, че същия ден клиентът им е бил под въздействието на три упойки, тъй като си е поставял зъбни импланти. Защитниците на Кюркчиев поискаха той да бъде пуснат от ареста, тъй като е ученик и трябва да си завърши образованието. Самият младеж също поиска да го пуснат под домашен арест, за да може да учи и да си довърши лечението на зъбите

„Прекалено тежката“ мярка

Съдия Мариана Георгиева уважи искането му с мотива, че досъдебното производство е в начален етап и предстои да се изяснява какво точно ще бъде обвинението. Тя посочи, че 18-годишният Кюркчиев не е осъждан, има добра характеристика и само допреди 5 месеца е бил непълнолетен, затова исканата от прокуратурата мярка е прекалено тежка за този случай.

Решението за освобождаване на шофьора предизвика гняв сред шуменци, а социалните мрежи буквално завряха от коментари, в които хората изказваха съмнения дали виновникът за трагедията ще получи справедливо наказание. Подозренията им се засилват заради обсъжданата роднинска връзка на 18-годишния Жечко Кюркчиев с фамилията на едни от най-влиятелните бизнесмени в региона, собственици на огромен холдинг с няколко големи предприятия, в които „половината град работи за тях“, както коментират шуменци в социалните мрежи.

Днес по-късно още един изненадващ обрат предизвиква нови подозрения и въпроси. Оказа се, че Волвото на Кюргчиев се е самозапалило, при това на охраняем паркинг на МВР и при пожара са заличени следи, които биха могли да се оказат важни в хода на следствието.

При това за съмнителното самозапалване се разбра не от шуменската полиция, а от софийски медии, които цитираха говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

Бели полета в полицейския бюлетин

Волвото е било оставено на съхранение в охраняем склад на МВР в с. Царев брод, но по неясни причини се „самозапалило“ през нощта на 1 октомври. Според местни хора, цитирани от шуменска медия, не е възможно автомобилът да се замозапали, тъй като веднага след катастрофата пожарникарите са отстранили неговия акумулатор. Запознати с полицейските разследвания обясниха, че липсата на автомобила ще попречи на автотехническата експертиза, която е една от най-важните по случая, т.е. пред съда няма да има данни за скоростта и състоянието на колата

Този фрапиращ инцидент, обаче, не беше отразен в полицейския бюлетин, а от на журналистически въпроси от пресцентъра на шуменската дирекция на МВР заявиха, че прокуратурата е забранила да се изнася каквато и да е информация по образуваното досъдебно производство.

Говорителката на главния прокурор е обявила, делата за катастрофата в Шумен вече ще бъдат две – едно по трагичния инцидент и още едно за „самозапалилия“ се автомобил на охраняемия паркинг. Сийка Милева съобщи още, че разследването ще бъде възложено на следователи от Национална следствена служба. „При индикации за проблеми в други правоохранителни органи ще бъде извършена и преценка дали друга прокуратура да осъществи ръководството и надзора върху делата“, коментира още Милева

Гняв в Шумен

Заради тези изненадващи обрати, в Шумен се проведе бдение в памет на убитата Светомира, която беше погребана в събота. Събитието беше организирано спонтанно в социалните мрежи и събра стотици шуменци на мястото на катастрофата в часа на фаталния сблъсък – 21-15 ч.

40 полицаи са прикривали Георги Семерджиев – тук.

Заради освобождаването на шофьора от ареста, обрата с пробата му за наркотици и подозрителното „самозапалване“ на колата, хората на бдението бяха гневни на държавата, в която, както смятат повечето, „парите решават всичко“.

Велислава Францова и Ванеса Йорданова бяха дошли с бели цветя, за да покажат съпричастност към опечаленото семейство и да отдадат почит на Свети, макар че не са познавали загиналото момиче. „Убиват децата ни по улиците, после се потулват нещата и явно всичко става с много пари. Като имаш пари, си безнаказан!“, възмущава се Велислава. Тя искрено се надява, че гражданските протести могат да променят нещата в държавата на „многото пари“.  „Вече много често се случват подобни трагедии и на хората започва да им писва! Всеки иска справедливост, защото в много случаи им се разминава на виновните, и никой не поема отговорност“, допълва гневно Ванеса.

„Управляващите имат голяма вина за това, което се случва по пътищата“, категоричен е шуменецът Николай Николаев. Той не крие, че е гневен и буквално трудно си овладява нервите заради този случай. Смята, както всички на бдението, че пускането на шофьора под домашен арест, не е било правилно решение. „Държавата отсъства вече 30 години!“, ядосва се шуменецът, който се надява, че подобни граждански прояви ще са стъпка към решаване на проблема.

„Държава, в която няма законност…“

Известният шуменски историк Георги Йоргов спечели спонтанните аплодисменти на хората, след като издигна саморъчно направен плакат, на който беше изписал сентенция на философа Томас Хобс: „В държава, в която няма законност и ред, животът е кратък, гаден и евтин“. „Преди 12 години преживях подобен инцидент, приятелят ми загина, блъснат от дрогиран шофьор на ТИР, а шофьора го осъдиха на 3 години условно и 560 лв съдебни разходи. След 12 години нищо не се е променило“, коментира с гняв Георги Йоргов

След като поставиха цветя до мястото на фаталния инцидент и запалиха свещи, шуменци паднаха на колене и с минута мълчание почетоха паметта на Свети. „По това време моето момиче всяка вечер излизаше от това кръстовище след работа. Искам да види колко цветя има тук, колко свещи горят в нейна памет“, каза бащата на Светомира, държейки потрета й в ръце. Той благодари на всички дошли за съпричастността и увери, че ще направи всичко възможно, за да могат другите деца да се връщат по домовете си.

Всички тези обрати по делото предизвикват основателни съмнения сред жителите на Шумен. А превръщането на случая в тема – „табу“ и наложеното мълчание още повече разпалват гнева сред хората. Шуменци недоволстват, че ако този случай беше в София, нито прокуратурата, нито полицията щяха да си позволят подобно мълчание, особено при подозрителните събития в хода на разследването.

На 7 октомври в Шумен ще се проведе протест, организиран от родителите на загиналото момиче.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините