Залата със златния пистолет, който чака да гръмне

Проектът „Арена Бургас“ е представен официално през 2014 г. Осем години по-късно тя вече е погълнала над 57 млн. лв., а яснота за това, кога ще бъде открита няма. Това трябва да е първата закрита зала в България, която има под покрива си атлетическа писта по всички изисквания на ИААФ.

Съгласно заданието за проектиране, залата трябва да има капацитет от 7000 места, условия и техническо оборудване за провеждане на местни, национални и международни състезания в различните видове спорт, подвижни и неподвижни трибуни, тренировъчен блок с допълнителна зала, зали с конферентни функции и кабини за симултантен превод и др., както и площи за обществено обслужване.

Осем години по-късно залата все още не готова, а сумите, които се отпускат за изграждането й и за прилежащата инфраструктура, нараснаха значително.

Въпреки че „Арена Бургас“ стартира като общински проект и правителството Пламен Орешарски отпуска първите 5 млн. лв. за строителството й, две години след първата копка залъкът за местната администрация се оказва прекалено голям и правителството Борисов възлага държавното дружество „Академика“ да придобие терена и да сключи договор за съвместна дейност с общината. Тогава е обявено, че има осигурени 35 млн. лв. за строеж.

И започват да се анонсират различни крайни срокове за завършването ѝ: краят на 2019 г.; септември 2020 г.; краят на 2020 г… Парите също растат. На запитване на „Дневник“ в този период е посочено, че спортното съоръжение струва малко над 57 млн. лв., 5 млн. са необходими за оборудване. Провеждат се инспекции и от тогавашния премиер Борисов, и на тогавашния спортен министър Красен Кралев и заваляват уверенията, че в нея ще се провеждат какви ли не първенства и събития. При една от последните си изненадващи визита в Бургас, предавана „на живо“ във Фейсбук, Борисов заявява: „Един ден като има световно първенство в Бургас и то скоро след пандемията, ще видят бургазлии колко ще са горди с тази зала“.

Годината е 2022 и нито пандемията е свършила, нито залата е готова.

Цялата история за „Залата със златния пистолет, който чака да гръмне“ четете тук.


В началото на февруари фондация „Фридрих Науман“ представи седмото издание на „Черната книга на правителственото разхищение“. Този път тя събира 15 истории за проблемно разходване на публични средства.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам