BG | EN

Закриването на органите на спецправосъдието не противоречи на Конституцията

Снимка: prb.bg

Закриването на специализираните съдилища и прокуратури не противоречи на Конституцията, реши единодушно Конституционният съд (КС). 

Съдиите смятат, обаче за противоконституционни т. нар. „квоти за преназначаване“ на магистратите в другите съдилища и прокуратури.

Решението идва две седмици преди специализираните правосъдни структури да престанат да съществуват, припомня БНР. Заради сезирането на Конституционния съд от главния прокурор Иван Гешев Висшият съдебен съвет временно спря преназначаването на спецмагистратите. Сега съдебните кадровици имат 14 дни, за да направят това.

Става въпрос за въведените с промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) ограничения колко от спецмагистратите ще могат да се преместят в даден съд или прокуратура. Въвеждането на квотите при преназначаването беше направено, за да няма прекалено много струпване на спецмагистрати в Софийския градски съд и Софийския апелативен съд. Според днешното решение на КС, обаче, при въведените квоти за преназначаване на спецмагистратите в редовите съдилища и прокуратури има противоречие с основния закон.

На 28 юли не трябва да съществуват Специализираният съд и Специализираната прокуратура и дотогава трябва да се задвижи процедурата по преназначаването. Това означава, че висящите преписки, разследвания и дела също трябва да бъдат прехвърлени. От спецпрокуратурата се оплакаха, че не знаят как да направят това в срок, тъй като там има над 500 преписки и над 800 дела.

Закриването на спецправосъдието беше атакувано от главния прокурор Иван Гешев пред КС, с аргумента, че то „ще затрудни съществено нормалното функциониране на съдебната власт и ще влезе в колизия с принципите на Основния закон за правовата държава и разделението на властите“.

По-рано тази седмица КС отхвърли и друго искане на главния прокурор – това за обявяване на противоконституционност на възможността обвинител номер едно да бъде извикван и изслушван в парламента и депутатите да дават указания към неговите доклади.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините