BG | EN

Закон за стимулиране на контрабандата в особено големи размери

Колкото по-големи стават количествата заловени незаконни цигари, толкова по-малка става глобата за трафика, а присъдата „лишаване от свобода“ толкова по-условна.

Снимка: "Сакар нюз"
Автомобилът, превозвощ 25 хил. кутии контрабандни цигари, който беше задържан на 15 януари т.г. на автомагистрала „Марица“. Снимка: „Сакар нюз“

За притежаване на 28 стека цигари без бандерол Районен съд – Харманли през ноември 2017 осъди жена на 700 лева глоба и 3 месеца условно наказание.

За 4 кашона от акцизните стоки без бандерол Свиленградски съд през декември 2017 година присъди 9 месеца условно и 2 500 лева глоба на обвиняем.

За 7 кашона цигари без бандерол, открити през лятото на 2017 година, в спрян от полиция на магистралата “Фолксваген“ с турска регистрация, съда в Свиленград осъжда извършителите на 9 месеца условно и глоба от  по 8 600 лева за всеки един от тях.

Дотук всичко изглежда логично – наказанията нарастват с увеличението на иззетото количество цигари. 

Дотук! Защото в един момент за много по-голямо количество намерени незаконни цигари, глобата изчезва и остава само присъда, която в повечето случаи е условна.

Такъв е случаят със заловен през миналия месец  нарушител в Харманли.

На 15 януари 2018 г., на автомагистрала „Марица“ полицаи спират микробус „Пежо Боксер” за проверка. Водачът Николай Маринов от Свиленград не се подчинил на полицейско разпореждане и „употребил сила, като блъснал с товарния автомобил полицейски служител, с цел да принуди младши експерт в група “Криминална полиция“

да пропусне да извърши проверка.“

Наложило се служителите на реда да стрелят в гумите на товарния автомобил, за да го спрат. При последвалата проверка, полицаите установяват, че в микробуса се превозват 50 кашона, или 25 хил. кутии цигари марка “COMPLIMENT” и  „Wilson”, без поставен акцизен бандерол, за общо 187.5 хил. лв., по пазарни цени.

Шофьорът е задържан, а когато му е поискана парична гаранция от 3 хил. лв., той я внася веднага, макар че е безработен. Освен това е реабилитиран по право.

Адвокатът на арестувания иска делото да се гледа по бързото производство и след  седмица то е насрочено. Споразумението, предложено от адвоката – одобрено от съда в Харманли. В присъдата се казва, че притежателят на цигарите без бандерол получава  условна присъда от година и половина лишаван от свобода и задължението да възстанови 50 лева разходи по делото. Микробусът е върнат, защото не се води на името на извършителя. Цигарите са конфискувани.

Глоба за нарушението – няма!

Николай получи по-лека присъда, в сравнение с други, осъдени за подобни престъпления. А обществото – усещането, че държавата и в този случай не е успяла да наложи справедливо наказание.

Вероятно престъпниците добре познават законите и умеят да ги използват в своя полза.

Районният прокурор Маргарит Стоилов обяснява, че спазват стриктно текстовете в Наказателния кодекс: „За притежанието на такова голямо количество цигари без бандерол, обвиняемият бе осъден по текстове от Наказателния кодекс, които предвиждат лишаване от свобода от две до осем години и отнемане право да се упражнява определена професия или дейност. Не е предвидена глоба. Такава може да се наложи ако лицето е обвинено по друг член от кодекса. Той, обаче, касае притежание на по-малко количество цигари. Нещо повече, там е предвидена и глоба до 10 кратния размер на пазарната цена на продаваните стоки и лишаване от права да се извършва търговска дейност. Случаят не е такъв, затова и

не можем да искаме по-голямо наказание,

каквото и желание да имаме.“

В присъдата е записано, че за първото – притежаването на цигари без бандерол, лицето получава присъда от година и половина лишаване от свобода. За второто – неподчинение на властта, година и 2 месеца. В съда Николай обясни, че са го спрели цивилни, не е видял униформения и

не повярвал, че това са истински полицаи,

затова и не се е подчинил.

Съдът определи за общо наказание за двете престъпления, най-тежкото „лишаване от свобода” за година и половина, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 г.

Различни са настроенията след финала на този казус, а

усещането за липсата на справедливост

в държавата се покачи с още един пункт.

Полицаите са обезсърчени, че трудът им е отишъл напразно.

Прокурорът е с вързани ръце.

Престъпникът – свободен.

Той би трябвало да се радва, но за кратко, защото ще му се наложи да възстанови парите от конфискуваните цигари на нелегалната мрежа, за която работи. Няма избор, защото

там няма вратички, като в Наказателния кодекс.

А за органите на реда остава наивната надежда, че ще се „прояви“ отново и тогава ще могат да го накажат с цялата строгост на закона, по същия този Наказателен кодекс.

Въпросът е кое е истинското лице на правосъдието: това с увеличаващото се наказание за по-сериозно деяние или онова, което ни показва, че за добре изиграните карти и професионална схема за престъплението наказания не съществуват.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините