BG | EN

Задържаните инспектори от ДАИ предупреждавали транспортните фирми за предстоящи проверки

Снимка: blagoevgrad-news.com (pirinsko.com)

Десет от арестуваните вчера инспектори от „Държавната автомобилна администрация“ (ДАИ) в Благоевград са обвинени в корупция. Те ще останат в ареста за 72 часа. 

Стройна схема за изнудване на транспортни фирми са описали днес пред журналисти представители на Спецпрокуратурата и ГДБОП по повод вчерашната акция в Благоевград.

Плик с 300 евро е стигал, за да си затворят очите инспекторите за нарушения в документите, които можели да се санкционират и с до 5 хил. лева, разкрили от прокуратурата. Служителите работели в екипи по двама души и в рамките на месец се прегрупирали. Транспортните фирми получавали известия, че предстои проверка и какви документи трябва да представят. Сериозните нарушения били прикривани, а се отбелязвали само леки нарушения, за да се отчита дейност.

Шефовете на транспортните фирми били изнудвани, за да не ги издадат. Налагани са им глоби в размер на 200-300 лева. Подкупите, в размер около 300 евро на фирма, били поставяни в пликове и поднасяни под документите, които трябва да се представят. В края на работния ден събраните пари се разпределяли между инспекторите, съобщава още по темата регионалното издание „Благоевград нюз“.

Много от изнудваните транспортни фирми били чуждестранни.

Събираните за ден суми били общо около 1200 евро, като работели минимум два проверяващи екипа на ДАИ от по двама души.

По думите на началника на ГДБОП Ивайло Спиридонов, цитиран от „Благоевград нюз“, информацията за нередностите постъпила от служители на ГДБОП в Благоевград в началото на ноември.

Първоначално са били задържани около 30 души. Засега Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на 10.

Един от хората, на които било повдигнато обвинение, е съпруг на прокурор от специализирания наказателен съд, а друг с повдигнати обвинения е в семейни взаимоотношения със служител от Министерство на транспорта. До момента нямало налични доказателства роднините да са знаели, затова те не са обект на разследване.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините