Задържаните за фалшифициране на валута са пуснати срещу подписка

Снимка: пресцентър прокуратура

Мъжът и жената, които според прокуратурата са произвеждали фалшиви евро и долари  на територията на университет в Coфия, излизат на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение „подписка“, съобщи БНР.

Според Софийския градски съд няма данни двамата да са произвеждали неистински парични средства по смисъла на Наказателния кодекс.

Двамата бяха задържани във вторник при мащабна операция на прокуратурата и ГДБОП с участието на Сикрет сървис.

В съдебната зала обаче днес е станало ясно, че намерените в дома на задържаната жена банкноти на стойност 1 754 900 щатски долара са с много лошо качество. Те, според адвокатите на обвиняемите, били по-скоро за реквизит и отпечатани на двуцветна машина, произведена през 1987 година. В жилището на мъжа полицията е открила банкноти на стойност 59 700 щатски долара. В автомобила му са намерени отрязъци от паус, а в халето в университета, в което работи, са намерени печатарската машина от 1987 г. и плаки.

„Предоставените екземпляри са фалшиви, но не представляват подправени парични знаци. Не са изготвени на хартия, близка до оригиналната, липсват защити“, е казал съдията по делото днес.

Определението може да се обжалва или протестира пред Софийския апелативен съд.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам