BG | EN

Задържаните за побоя в Габрово ще бъдат откарани в Търново от съображения за сигурност

  • До боят се стигнало, след като продавачът в денонощен магазин защитил клиент, когото ромите обиждали
  • Бизнесът в Габрово поиска политиците да не трупат активи от създалото се напрежение
През целия ден Габрово бе охраняван от жандармерия
Снимка: Емилия Димитрова – Данкова

Тримата мъже, които на 7 април т.г. нанесоха побой на продавач в денонощен магазин в Габрово, остават постоянно в ареста, реши днес Районният съд в града, по искане на прокуратурата. Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок, а междувременно към Габрово пътува още жандармерия, след като снощи напрежението в града ескалира.

След първоначалното задържане за срок от 24 часа, тримата нападатели на продавача бяха освободени.

Това стана повод за негодувание,

намерило израз най-напред в социалните мрежи, а по-късно и в протести на площада пред Община Габрово пред сградата на следствието, където се събраха предимно младежи, които крещяха „мафия“.

Съдебната палата в Габрово днес
Снимка: Емилия Димитрова – Данкова

Според информация, разпространена от полицията, мъжете, които са нападнали продавача са Петко Асенов, на 30 г., Йордан Асенов, на 20 г. и Никола Монев, на 21 г. Тримата са криминално проявени и осъждани за кражби и грабежи. Петко и Йордан са братя, но живеят на различни адреси в Гарово. И двамата работят в общинското предприятие „Благоустрояване“.

Пред съда днес

те се разкаяха за стореното

и помолиха за по-лека мярка – Петко, за да се грижи за 5-годишния си син, Йордан, защото имал болни роднини, а Никола сам бил със здравословни проблеми.

Прокуратурата поиска тримата да бъдат отведени за постоянно в следствения арест, но във Велико Търново, тъй като „в Габрово не може да се гарантира сигурността им“. В ранния следобед съдът уважи искането, което ще влезе в сила, след като изтече тридневния срок за обжалването му.  

Адвокатите на тримата следствени се усъмниха в нормалното протичане на процеса срещу тях, предвид произхода им и защото

„ситуацията била нагнетена от улицата и Фейсбук“.

„Ако не беше разпространен записът от виеокамерата, сега нямаше да сме в тази зала“, каза единият от защитниците на обвиняемите, явно имайки предвид записа от охранителните камери на магазина. На кадрите, които бяха разпространени във Фейсбук, се вижда как тримата нанасят побой на продавача. „В основата на натиска за задържането на тримата са медиите и политически кръгове, а причината е ромският произход на мъжете“, каза още адвокатът им.

Единият от нападателите при влизането му в съдебната зала.
Снимка: Емилия Димитрова – Данкова

На различно мнение са гражданите на Габрово, които тази вечер отново се готвят за  протест. Според тях проблемът не е в това, че тримата, пребили мъж на работното му място, са роми, а в това, че въпреки наличието на

достатъчно данни за физическо насилие,

те са освободени 24 часа след задържането им.

Още нещо коментират днес в Габрово – че сред протестиращите е имало провокатори. На записи, разпространени пък във Фейсбук ясно се виждат млади хора с качулки. Тъй като в града няма футболни агитки, най-често коментираните версии са, че това са агресивни младежи търсещи конфликт на всяка цена. Яростта им взела връх, когато сред протестиращите бил пуснат задушлив газ. „Бях между хората, по едно верме усетих, че ме смазват, коментира днес една от участничките в протеста, пожелала името й да не бъде споменавано. Малко след това вече не можех да дишам. Имах чувството, че нещо разкъсва дробовете ми, не можех да си поема въздух“. Според свидетелката на случилото се

димът дошъл от самите протестиращи,

но прави уговорка, че заради паниката, е възможно да греши.

След като безуспешно се опитали да влязат в сградат на габровското следствие протестиращите се разделили на два лъча. Една част от тях тръгнала към квартала, където живеят нападателите.

В Габрово обаче няма ромско гето,

както бе съобщено в репортажи на различни медии днес. Според граждани става дума за кварлат, в който живеят и роми, но в нкакъв случай не може да се твърди, че там е съсредоточена компактна ромска общност.

Неофициално в града се говори от около година, че общинската администрация съзнателно съдействала

в града да се заселват хора от малцинствата.

Заради това през март 2018 г. опозицията в Общинския съвет поиска свикването на извънредна сесия, на която да се обсъди има увеличаване на ромите, заселили се в Габрово, какъв е броят им, имат ли адресна регистрация?

Свиканата тогава сесия трябваше да изясни и има ли сред нводошлите роми, настанени в общински жилища, къде работят и дали децата им ходят на училище. За свикването на редовно заседание с този дневен ред не стигна само един глас, а въпросите потънаха в обвинението на кмета Таня Христова /ГЕРБ/, че опозицията създава изкуствено напрежение в града.

Вчера Таня Христова издаде заповед, която в голямата си част, но и

с голямо закъснение

отговаря на исканията на опозицята отпреди година. С нея тя разпорежда на началника на Районното управление при Областната дирекция на Вътрешнте работи „да провери адресната регистрация, броя на ромите живеещи в града, трудовата и учебната им заетост, както и местата, където е налице концентрация на оплаквания от нарушение на обществения ред и криминален контингент“.

Със същата заповед Христова възлага на полицията и контрола върху настаняването и обитаването на сгради, негодни за живене в Габрово. Поискана е и проверка на гражданите, които живеят в подобни постройки, както и дали има самонастанили се на територията на града. Кметът разпорежда още установяването на нарушения по Закона за гражданската регистрация.

Днес Христова разпореди

незабавно да бъдат съборени

и общински сгради, предвидени за премахване, „в които съществува опасност от самонастаняване“.

„Не толерирам агресията, каза днес Кристина Сидорова /БСП/, депутат от БСП, която бе в града. Искам институциите да си свършат работата. Смятам, че действията на Община Габрово са твърде закъснели“.

Заради нападението в денонощния магазин в Габрово, членовете на бизнес сдружение „Севлиево 21 век“, в което членува собственикът на въпросния магазин, днес публикуваха декларация, в която се казва: „Държим да заявим, че

ако съдебната практика отново покаже своите дефекти

и този път, това ще доведе след себе си насаждане на още страх и раздвоение в обществото.

Протестиращите на площада пред кметството в Габрово
Снимка: Емилия Димитрова – Данкова

Апелираме политическия елит на България да не трупа актив от създалата се ситуация, а да си свърши съвестно работата. Само така българският бизнес може да работи спокойно и да носи своята социална отговорност“.

За тази вечер в Габрово отново е планиран протест. За мирното му протичане в ранния следобед в града пристигнаха още пет автомобила на жандармерията. Не е изключено обаче след днешното решение на съда напрежението да спадне, а протестъ да не се състои.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

РИОСВ пломбира котела на въглища в “Топлофикация“ – Габрово

Принудителната административна мярка ще бъде в сила докато от топлоцентралата не докажат, че дружеството е предприело достатъчни и ефективни мерки за недопускане на неорганизирани емисии на пепел в атмосферния въздух.

„Демокрация ли? Диктатура за вас“ – служители в държавна болница обвиняват директора си в тормоз

Служители на Държавната психиатрична болница за втори път в рамките на половин година подават сигнал до институциите срещу директора на лечебното заведение д-р Сюзан Садъкова. Обвиняват я в...

„Поставил е личните си интереси над тези на правосъдието“ – делото срещу бивш депутат от ДПС е възобновено

кръжният съд в Габрово възобновява съдебното производство срещу Юсеин Вейселов, бивш депутат и водач на листата на ДПС в града за изборите на 2 април т.г.

Още за новините

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети. 

Прокуратурата прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Окръжната прокуратура в Шумен прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Бойко Борисов бизнесмен Бейзат Яхя.

„Порок в заданието“ – екоминистерството спря разширението на химическо производство край Павел баня

Министърът на околната среда Росица Карамфилова отмени Решение по ОВОС на директора на РИОСВ-Стара Загора, което разрешава на акционерното дружество „Кастамону-България“ да разшири химическото си производство на формалдехидни смоли.