BG | EN

Загубата на Колодрума в Пловдив за 2016 г. е над 127 хил. лв.

Таня Грозданова („Под тепето“)

Колко точно струва на данъкоплатеца един работен ден на залата? – въпросът, на който не получихме отговор в чаканото девет месеца интервю със заместник-кмета по стопанска дейност на Община Пловдив Розалин Пектов на тема Многофункционална спортна зала Колодрума вече има отговор за 2016-а година.

Снимка: „Под тепето“

Колко точно струва на данъкоплатеца един работен ден на залата? Според информация на пловдивския сайт „Под тепето“ имено това бе питането, с което репортерът ни ядосал г-н Петков и в крайна сметка получи отказ за интервю. Колко точно струва на данъкоплатеца един работен ден на залата не било работа на зам.-кмета да изчислява. Съгласни сме с това, въпреки че знаем, че го може.

Колко точно струва на данъкоплатеца един работен ден на залата? Не се разбра и от отговорите на новия директор на Колодрума г-жа Галина Китена, които получихме по електронната поща. Припомняме какво каза тя по темата:

„Изчисление за това колко струва на данъкоплатеца един работен ден на залата следва да бъде базирано не само върху реалните разходи за издръжка, от които са приспаднати приходите, но и от ползите и косвените ефекти от съществуването на залата. Организацията и провеждането на местно, регионално, национално или международно културно или спортно събитие допринася за увеличение на преките и косвените приходи в града, а те от своя страна влияят както на икономическия, така и на културния и спортен живот на съгражданите ни.“

В дебелите учебници по счетоводство и бюджетиране формулата на г-жа Китена не съществува. Освен това само с цитираните от нея цифри за приходи и разходи през приключилата финансова 2016 г. отговорът на задачата се намира за няколко секунди.

„За 2016-а разходите за издръжка на ОП „Многофункционална спортна зала“ са в размер на 335 358 лв. – в това число за заплати и осигуровки на персонала, вода, горива и енергия, застраховки, данъци и такси, а приходите – 208 335 лв.“

Ето:  разходи 335 358 лв. / на  252 работни дни за периода = 1330.78571429 лв. или  приблизително 1330, 79 лв струва един работен ден на залата.

Много лесно се смята и финансовия резултат за годината: разходи 335 358 лв. – приходите – 208 335 лв. = – 127 023 лева е загубата на дружеството за 2016-а г.

Тук е мястото да отбележим, че надали някой се е надявал ОП-то да завърши изтеклата година с положителен финансов резултат. Всички знаем, че ще чакаме още дълго многомилионната инвестиция да се изплати.

Нито е сложно, нито е трудоемко тази елементарна сметка да се покаже на обществото на Пловдив, което не спира да задава въпроси. Само че трябва някои да застане и да говори без страх пред медиите и хората, и да обяснява на разбираем език.

Какъв е проблемът?!

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините