Заводът от “Осемте джуджета” е разграбен

Адвокат Грета Ганева публикува в социалните мрежи снимки от предприятието
Снимка: Свободна Европа

Заводът “Изамет”, който стана популярен от материала на Антикорупционния фонд (АКФ) “Осемте джуджета”, е разграбен, съобщи за Свободна Европа адвокатът на бизнесмена Илия Златанов Грета Ганева. “Изнесени са машини, съоръжения. Взели са и шкурката”, казва Ганева.

Историята на Илия Златанов беше разказана в поредица на АКФ. В нея той разкрива схема за изземване на бизнеси с участието високопоставени бивши и настоящи представители на прокуратурата. Според Златанов заводът “Изамет” е бил окупиран.

Не е ясно кой е изнесъл техниката от предприятието. Според адвокат Грета Ганева то е било охранявано от фирма “Делта Гард”.

“Те бяха принудени да остъпят, защото ние отправихме многократни искания към тях”, казва Ганева за Свободна Европа.

“Те ни отговориха, че имат договор с нас и не могат. Ние твърдим, че нямат. Подадохме иск в съда, с който да бъде установено, че “Делта Гард” неправомерно охраняват завода и че собственикът не може да реализира правата си. В резултат на това те очевидно са стигнали до извода, че ако има съдебно решение, ще загубят лиценза си”, каза Ганева.

В началото на седмицата Илия Златанов е съобщил, че е обявен за издирване по сигнал, че подписът под заповед за уволнение на бивш негов служител е фалшив.

Свободна Европа писа, че нито той, нито адвокатите му са търсени през последните месеци във връзка с разкритията му за схемата, описана от журналиста Николай Стайков в четирите епизода на „Осемте джуджета“. (Може да ги видите туктук, тук и тук.)

Софийската градска прокуратура (СГП), която води проверката по случая, мълчаливо е отказала да отговаря и на отправените въпроси за хода на работата по нея.

От Свободна Европа са изпратили въпроси и до фирма “Делта Гард”, откъдето получили отговори три дни след публикацията. „Г-н Илия Златанов винаги е търсил контакт с г-н Димитър Спасов и е изразявал готовност да работи с фирма „ДЕЛТА ГАРД“ ООД“, пишело в отговора на фирмата. От „Делта Гард“ посочили още, че са имали „законно сключен договор за охрана № О 148/19 от 29.10.2019 г. с дружеството „Изамет 1991“ ООД за обект: „Фабрика за производство на асансьори“, находящ се в гр. София“. Този договор е бил прекратен на 12 декември миналата година „поради системно неплащане и многократни покани за доброволно плащане“. От фирмата обясняват, че според договора в такива случаи имат право да го прекратят автоматично, „без предизвестие и без да предаваме обекта на никого, а само да си свалим фирмените обоначения и да напуснем обекта“. В отговорите си от „Делта Гард“ казват, че не знаят коя охранителна фирма“ е заварила на място адв. Ганева, но от медиите разбрахме, че са дошли 20 човека, предвождани от адв. Ганева и са изхвърлили един възрастен човек, който е бил там“. От „Делта Гард“ пишат още „техниката и оборудването беше изнесено от г-н Илия Златанов, докато ние бяхме на обекта, тъй като е имал задължения към неизвестни за нас лица, които са го притискали. Освен техниката, г-н Илия Златанов изнесе и голям брой мотори за асансьори и машини, които на по-късен етап се установи, че са закупени от неговия син и партньор – г-н Явор Златанов“.

Видеото по темата вижте тук.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам