BG | EN

Забранява се къпането в Дунав при Видинско. Установени са „лоши“ води.

Снимка: принтскрийн БНТ

Областният управител на Видин Албена Георгиева забранява къпането в река Дунав по цялото поречие на територията на региона през летния сезон на 2018 г. Заповедта е в сила от 13 юни и ще важи до края на летния сезон. Прчина за издаването на заповедта е становище на Регионалната здравна инспекция-Видин, че кметовете на общините на територията на област Видин през 2018г. не са предоставили проекти на заповеди за обявяване на водни обекти за общо ползване за къпане, а са издали заповеди за забрана на къпането през целия сезон. В същото време директорът на РЗИ-Видин е представил допълнителна информация за резултатите от взети на 7 юни проби от повърхностните води на река Дунав до крепостта „Баба Вида“. Водите на р. Дунав се класифицират като „лоши“. Резултатите от изпитването по показател Ешерихия коли е почти 3 пъти, а по Чревни ентерококи е 1 и ½ над задоволителното качество за водите за къпане. Това допълват в съобщение от видинската областна администрация.

Регионална здравна инспекция – Видин информира, че къпането в Дунав е свързано с риск от излагане на замърсяване с неблагоприятни за здравето последици и изтъква, че състоянието на водните площи не отговаря на изискванията на наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, с цел осигуряване безопасността на хората и предотвратяването на инциденти.

Специално внимание се обръща на учениците, които Регионалното управление на образованието трябва да информира относно забраната за къпане в Дунав през ваканционния сезон. С изпълнението на заповедта са ангажирани кметовете на общините Видин, Ново село, Брегово и Димово, и кметовете и кметските наместници във всички населени места по поречието на река Дунав на територията на областта.

Областният управител на Видин призовава за стриктно спазване на забраната с цел опазване живота и здравето на хората.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините