Журналисти призоваха управляващи и опозиция да поемат своята отговорност за поведението на кмета на Симитли

Асоциацията на европейските журналисти – България изрази възмущението си от поведението на кмета на община Симитли Апостол Апостолов спрямо кореспондентката на Би Ти Ви в Благоевград Ирина Жерева. През тази седмица Апостолов за пореден път обиди Жерева, докато тя изпълнява служебните си задължения, а после вместо да се извини, използва сайта на Общината, за да нападне журналистката отново.

Държанието на кмета е недопустимо, а журналистката е в правото си да търси правата си по съдебен път и АЕЖ ще ѝ предложи юридическа подкрепа за оформяне на иск и внасянето му в съда, заявяват от журналистическата асоциация. 

Според тях, поведението на кмета е обида не само за личността на журналиста, а и за цялото общество.

От АЕЖ-България припомнят, че това не е първият скандал, в който Апостолов се замесва, в същото време на последните и на предпоследните местни избори той е единствен кандидат за кмет на общината. Затова от журналистическата асоциация считат, че отговорност за този кмет носят всички основни партии, тъй като никоя от тях не е издигнала негов конкурент на изборите.

Затова днес АЕЖ се обръща към лидерите на ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и Демократична България (партиите и коалициите с представители в българския и Европейския парламент) и настоява те да се разграничат от кмета Апостол Апостолов. Особено важно е такова разграничение да дойде от ПП ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов, посочват от Асоциацията като обръщат внимение на близките отношения на Борисов с Апостолов, както и фактът, че синът на кмета е депутат от ГЕРБ. 

АЕЖ настоява лидерите на партии, които не желаят да бъдат свързани с Апостолов, публично да се разграничат от него и да поискат оставката му.

АЕЖ призовава медиите да защитават по-категорично журналистите си в такива случаи. Доколкото ни е известно, това е третата по ред подобна постъпка на Апостолов спрямо кореспонднетката на Би Ти Ви. Само категоричен отпор от страна на медиите ще принуди някои политици да зачитат достойнството на техните представители, заявяват от Асоциацията на европейските журналисти – България.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам