Журналисти поискаха прокуратурата да провери партия „Възраждане“ за подбуждане към насилие

Илюстративна снимка: АЕЖ- България

Асоциацията на европейските журналисти – България е призовала главния прокурор Сотир Цацаров да разпореди незабавна проверка за съответствието на политическа партия “Възраждане” с разпоредбите на Конституцията и Закона за политическите партии. От асоциацията са поискали също да бъде потърсена отговорност от лидера на партията Костадин Костадинов по реда на Наказателния кодекс.

Повод за искането на АЕЖ стана видео клип, публикуван в сряда от политическата сила, който пресъздава масов разстрел. Пред Свободна Европа Костадинов признава, че клипът е насочен срещу медии като Свободна Европа.

В позицията и от Асоциацията на европейските журналисти припомнят, че Конституцията на Република България забранява съществуването на партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт. Наред с това, в Конституцията е предвидено, че правото на изразяване на мнение не може да се упражнява за призоваване на извършване на престъпление или разпалване на вражда. Чл. 2 (3) от Закона за политическите партии постановява, че “Политическите партии използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели”.

Разстрелването на опоненти и журналисти в никакъв случай не може да бъде причислено към демократичните средства и методи, а по-скоро създава усещането за стремеж към насилствено завземане на държавната власт, пише оше в позицията, разпространена от АЕЖ – България.

Законът за политическите партии предвижда, че по искане на прокуратурата Софийски градски съд разпуска партии, които нарушават Конституцията или чиято дейност системно нарушава изискванията на закона. Смятаме, че са налице и двете основания и по тази причина се обръщаме към главния прокурор с призив да изпълни законовите си задължения, посочват от АЕЖ и настояват прокуратурата да провери дали лидерът на партия “Възраждане” Костадин Костадинов не попада в хипотезата на чл. 162 (3), във връзка с чл. 162 (2) от НК, предвиждаща лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 10 хил. до 30 хил. лева за лице, което ръководи организация, която си поставя за цел да употреби насилие срещу другиго заради политическите му убеждения.

Асоциацията на европейските журналисти – България е категорична, че българските институции трябва твърдо да се противопоставят на идеология, възхваляваща тероризма. Терористичният акт във френския вестник Шарли Ебдо, както и стотиците случаи на масови разстрели на невинни граждани в Европа, САЩ, Близкия Изток, Азия и Нова Зеландия показват колко сериозно трябва да се приема всяка една заплаха.

Очакваме незабавни действия от прокуратурата срещу партия “Възраждане” и нейния лидер Костадин Костадинов, се посочва в заключение в декларацията на АЕЖ-България.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам