BG | EN

Журналисти от БНТ призоваха парите за обществените медии да не зависят от финансовия министър

Снимка: принтскрийн БНТ

Финансирането на обществените медии да не зависи от волята на съответния финансов министър или председател на парламентарната комисия по култура и медии, а да бъде законово регламентирано като финансово отношение между обществото и съответната медия. За това призоваха журналистите и продуцентите от БНТ в декларация по повод „срамната сцена“, разиграна от председателя на „Атака“ Волен Сидеров в ефира на предаването „Референдум“ на 1 октомври т.г.

„Когато хора с власт и имунитет променят сценария на предаването, опитват да цензурират въпросите на водещите и влизат в конфликт с други участници, това е грубо посегателство върху отговорностите, които обществената телевизия има. Приемаме това като обида и вмешателство не само към екипа на „Референдум“, а и към журналистите и зрителите на обществената телевизия,“ пишат в декларацията си журналистите и продуцентите.

На 1 октомври лидерът на партията от управляващата коалиция Волен Сидеров се възползва от времето в ефир, на което има право, съгласно Споразумението за отразяване на предизборната кампания, което БНТ сключва с политическите сили, за да отправи лични нападки към събеседниците и към водещата на предаването. Микрофонът на Сидеров беше изключен, а в студиото влезе и жандармерия.

Журналистите обвързаха ситуацията с начина на финансиране на обществените медии. „Безпокойство буди и фактът, че определени политически среди възприемат обществената медия като тяхна собственост. Непрестанните напомняния, че БНТ се финансира от данъците на зрителите, не означават всепозволеност на хората с власт. Подобни внушения, които носят в себе си предпоставка за натиск под различни форми, са опит за груба промяна на средата, в която журналистите в обществената медия изпълняваме своите задължения.“

В декларацията си те призовават финансирането на обществените медии да не зависи от волята на финансовия министър или председателя на парламентарната комисия по култура и медии, а да бъде законово регламентирано като финансово отношение между обществото и съответната медия.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините