BG | EN

Журналисти към “Лев Инс”: Оттеглете поредното позорно „дело шамар” срещу Mediapool

Снимка: Getty Images

Застрахователната компания „Лев инс“ е завела дело с иск за 1 млн. лв. срещу електронното издание Mediapool. Искът е класически пример за “дело шамар” или стратегическо дело за ограничаване на общественото участие (от английски SLAPP)*.

По този повод Асоциацията на европейските журналисти – България публикува становище, според което е абсурдно медия да бъде съдена за това, че е цитирала изказване на министър, като се е позовала на официална стенограма. Недопустим е и размерът на предявения иск – 1 млн. лв. „Действията на компанията навеждат на мисълта, че целта им е да бъдат отказани медии и журналисти изобщо да се занимават със застрахователя, изправени пред риска срещу тях да се води дело за колосалната сума от 1 млн. лв.“, пеше в становището.

Текстът, предизвикал реакцията на „Лев инс“ вижте тук:

„Наши клиенти, пътуващи в този период в чужбина, бяха объркани и разтревожени…”, пишат от „Лев инс“ в исковата си молба срещу Mediapool. Според АЕЖ “объркани и разтревожени” трябва да се чувстват клиентите на всяка една компания, която си позволява да води “дела – шамари” срещу медии и журналисти.

Новината за рекордния иск на “Лев Инс” идва само ден след публикуването на годишния доклад на Платформата за сигурността на журналистите към Съвета на Европа. В документа делата шамари са посочени като много сериозен проблем, а България е спомената с два случая. Като негативни примери са посочени осъдителното решение срещу журналисти и Mediapool, при което те са глобени за това, че са разпространили публично известни факти за съдия Светлин Михайлов, както и рекордният иск на Еврохолд срещу сайта Биволъ. Mediapool очевидно е обект на систематичен натиск чрез SLAPP дела. В конкретния случай искът наистина е рекорден, тъй като, макар да е за същата сума, този срещу Биволъ е предявен частично.

Недоумение будии фактът, че въпреки че в статията на Mediapool е цитиран официален правителствен източник – министър, а позоваването е на стенограма, както и че медията предоставя право на отговор и дори проактивно търси засегнатите страни, все пак е заведено дело срещу нея. 

„При работеща система за ограничаване на делата шамари, това дело би трябвало изобщо да не започне или да приключи много бързо, пише още в позицията на Асоциацията на европейските журналисти – България. За съжаление, българското законодателство не предвижда такава лесна възможност“.

Асоциацията настоява за законодателни промени и процесуални механизми, които да ограничат до минимум възможността за съдебен тормоз на добросъвестни медии и журналисти. Нейни членове се срещнаха наскоро със служебния министър на правосъдието Крум Зарков, за да обсъдят действията срещу „делата шамари“, както и позицията на България по предложената от Европейската комисия директива. В България липсата на максимален размер на допустимите искове прави възможно сплашване на медии и журналисти чрез абсурдно високи претенции.

В заключение Асоциацията на европейските журналисти в България призовава  “Лев Инс” да оттегли иска и да осмисли всички репутационни щети за компанията, до които биха могли да доведат подобни неправомерни действия срещу независима медия. „АЕЖ ще подаде сигнал за случая до Платформата за защита на журналистите на Съвета на Европа и ще използва всички налични механизми за даване на международна гласност на случая, както и за подкрепа на колегите ни“, пише още в текста на становището. 

„Призоваваме и за категоричен отговор от страна на журналистическата общност и на обществото, тъй като материалът на Mediapool е от обществен интерес, доколкото въпросът дали България ще бъде извадена от системата “Зелена карта” засяга милиони български потребители, пише в разпространения текст. В никакъв случай не бива да се стига до нормализиране на подобни искове срещу медии и журналисти, тъй като това би имало смразяващ ефект върху цялата медийна среда“.

_______________

*SLAPP, или “стратегически дела срещу публичното участие”, се водят срещу журналисти и активисти, с цел оказване на натиск и тормоз, с привидно легитимната цел за защита на накърнени граждански права. Този тип дела се използват за сплашване и заглушаване на критични журналистически публикации и разследвания, както и на гражданска активност.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Европрокуратурата проверява корупция при ремонта на жълтите павета в София

Разследването е свързано с обвинения за лошо управление на средствата, отпуснати на Столична община за ремонт на стария център на града, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), както и възможна корупция с щети, които се оценяват на минимум 3 млн. евро.

Наблюдатели на ромска организация ще следят за нарушения в изборния ден

"Постоянната ромска конференция" - гражданско движение от ромски, про-ромски активисти и организации от цялата страна, съобщи, че е осигурила над 1000 наблюдатели от цяла България, които да следят за нарушения в изборния ден.

Осем души отиват на съд в Плевен за трафик на жени в Германия

Жертвите на трафик са принуждавани да извършват сексуални услуги срещу заплащане, чрез изнудване, упражнено физическо и психическо насилие, отправяне на закани спрямо тях и техни роднини

Още за новините

„Ядосах се и станах кмет“ – 7 години „Енерго про“ отказва да снабди с ток законно притежаван имот в Мадара

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев за трети път осъди енергийното дружество „Електроразпределение Север“ заради отказ да пуснат ток до имота му. Неделчев заведе иск срещу Енергото за пропуснати ползи, тъй като липсата на електричество му пречи да да обитава собствения си имот, намиращ се в урбанизираната територия на селото. Преди това кметът на Мадара два пъти осъди енергодружеството по същия казус, а битката му с монополиста продължава вече 7 години.

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.