BG | EN

Журналисти към “Лев Инс”: Оттеглете поредното позорно „дело шамар” срещу Mediapool

Снимка: Getty Images

Застрахователната компания „Лев инс“ е завела дело с иск за 1 млн. лв. срещу електронното издание Mediapool. Искът е класически пример за “дело шамар” или стратегическо дело за ограничаване на общественото участие (от английски SLAPP)*.

По този повод Асоциацията на европейските журналисти – България публикува становище, според което е абсурдно медия да бъде съдена за това, че е цитирала изказване на министър, като се е позовала на официална стенограма. Недопустим е и размерът на предявения иск – 1 млн. лв. „Действията на компанията навеждат на мисълта, че целта им е да бъдат отказани медии и журналисти изобщо да се занимават със застрахователя, изправени пред риска срещу тях да се води дело за колосалната сума от 1 млн. лв.“, пеше в становището.

Текстът, предизвикал реакцията на „Лев инс“ вижте тук:

„Наши клиенти, пътуващи в този период в чужбина, бяха объркани и разтревожени…”, пишат от „Лев инс“ в исковата си молба срещу Mediapool. Според АЕЖ “объркани и разтревожени” трябва да се чувстват клиентите на всяка една компания, която си позволява да води “дела – шамари” срещу медии и журналисти.

Новината за рекордния иск на “Лев Инс” идва само ден след публикуването на годишния доклад на Платформата за сигурността на журналистите към Съвета на Европа. В документа делата шамари са посочени като много сериозен проблем, а България е спомената с два случая. Като негативни примери са посочени осъдителното решение срещу журналисти и Mediapool, при което те са глобени за това, че са разпространили публично известни факти за съдия Светлин Михайлов, както и рекордният иск на Еврохолд срещу сайта Биволъ. Mediapool очевидно е обект на систематичен натиск чрез SLAPP дела. В конкретния случай искът наистина е рекорден, тъй като, макар да е за същата сума, този срещу Биволъ е предявен частично.

Недоумение будии фактът, че въпреки че в статията на Mediapool е цитиран официален правителствен източник – министър, а позоваването е на стенограма, както и че медията предоставя право на отговор и дори проактивно търси засегнатите страни, все пак е заведено дело срещу нея. 

„При работеща система за ограничаване на делата шамари, това дело би трябвало изобщо да не започне или да приключи много бързо, пише още в позицията на Асоциацията на европейските журналисти – България. За съжаление, българското законодателство не предвижда такава лесна възможност“.

Асоциацията настоява за законодателни промени и процесуални механизми, които да ограничат до минимум възможността за съдебен тормоз на добросъвестни медии и журналисти. Нейни членове се срещнаха наскоро със служебния министър на правосъдието Крум Зарков, за да обсъдят действията срещу „делата шамари“, както и позицията на България по предложената от Европейската комисия директива. В България липсата на максимален размер на допустимите искове прави възможно сплашване на медии и журналисти чрез абсурдно високи претенции.

В заключение Асоциацията на европейските журналисти в България призовава  “Лев Инс” да оттегли иска и да осмисли всички репутационни щети за компанията, до които биха могли да доведат подобни неправомерни действия срещу независима медия. „АЕЖ ще подаде сигнал за случая до Платформата за защита на журналистите на Съвета на Европа и ще използва всички налични механизми за даване на международна гласност на случая, както и за подкрепа на колегите ни“, пише още в текста на становището. 

„Призоваваме и за категоричен отговор от страна на журналистическата общност и на обществото, тъй като материалът на Mediapool е от обществен интерес, доколкото въпросът дали България ще бъде извадена от системата “Зелена карта” засяга милиони български потребители, пише в разпространения текст. В никакъв случай не бива да се стига до нормализиране на подобни искове срещу медии и журналисти, тъй като това би имало смразяващ ефект върху цялата медийна среда“.

_______________

*SLAPP, или “стратегически дела срещу публичното участие”, се водят срещу журналисти и активисти, с цел оказване на натиск и тормоз, с привидно легитимната цел за защита на накърнени граждански права. Този тип дела се използват за сплашване и заглушаване на критични журналистически публикации и разследвания, както и на гражданска активност.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Владислава Цариградска в „Денят с В. Дремджиев“, 10.4.2024

Съдия Владислава Цариградска: как мафията, прокуратурата и политиците правят така, че съдиите да се страхуват ако проявяват характер и отстояват истината. Неудобната истина - за да има свободни хора, свободни съдии, свободна страна.

Владислава Цариградска се страхува за живота си, поиска защита от съдебния съвет

Съдия Владислава Цариградска е изпратила сигнал до председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова и до членовете на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет за, както пише тя, “заплахи за съдийската ми независимост, живот и сигурност”. 

Важно е работата за ограничаване на делата шамари да продължи

Асоциацията на европейските журналисти – България и „Програма достъп до информация“ призовават институциите да продължат и доведат докрай работата по законодателните предложения за ограничаване на делата шамари (SLAPP) срещу журналисти и граждански активисти.

Още за новините

Харманли и Симеоновград осигуриха приход от 38 млн. евро за частна компания срещу 3 млн. евро за бюджетите си

лед като получи отстъпено право на строеж върху два общински терена от 2500 дка в землищата на Харманли и Симеоновград срещу 5 млн. евро компаниите „Грийн профит“ и „Комерс инвест“ най-напред се сляха, а след това продадоха бизнеса си в сферата на възобновяемите енергоизточници за близо 38 млн. евро на на базираното в Хонконг дружество за проучване и добив на нефт и газ United Energy Group (UEG).

Падна последната пречка пред тунела под Шипка – не е „заплаха за естествените екосистеми“

Съдът отмени окончателно решението на Министерския съвет, с което е приет Плана за управление на природен парк "Българка". Това означава, че последната пречка пред строителството на тунела под Шипка падна и сега на ход е държавата.

Общински съветници от ГЕРБ в Стара Загора лобират в полза на бивш офицер от ДС и подсъдим по делото „Масларова“

ъпреки забраната в Закона за устройство на територията общинският съвет в Стара Загора одобри проект за изменение на Общия устройствен план на община Стара Загора в частта му за имот със статут на озеленена територия за публично ползване в устройствена зона за вилно селище.