Журналистическа организация апелира: Вместо да критикуват журналисти, министрите да разследват посегателствата срещу тях

Изображение: АЕЖ-България

Асоциацията на европейските журналисти – България намира за недопустим  коментара на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който в интервю за Българското национално радио във вторник говори за отстраняване на журналисти. Това се посочва в позиция на организацията, публикувана днес. Тя е по повод коментара на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който заяви, че ако е собственик на Би Ти Ви, би отстранил водещите на сутрешния блок Биляна Гавазова и Златомир Йочев. Репликата на Рашков беше отправена в интервю пред БНР по повод участие на служебния министър пред Би Ти Ви. Впоследствие Рашков заяви, че съжалява за думите си.

В никакъв случай не е работа на министри или други политици да изразяват мнение  кой журналист трябва да води едно или друго предаване, посочват от журналистическата организация. Това, според журналистите, напомня на случаи като този с бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров и бившия вицепремиер Валери Симеонов, които правиха подобни недопустими коментари в Нова телевизия. 

Въпреки усещането, че в част от националните медии липсва баланс и се прилага двоен стандарт по отношение на доскорошните управляващи и тези от служебното правителство, министър не може да си позволи коментари  за кадровата и редакционната политика на която и да било медия, заявяват от АЕЖ – България.

В качеството си на министър, Рашков има достатъчно възможности да изясни гледната си точка, както е видно и от интервюто, което той дава пред Българското национално радио, посочват от организацията и настояват за извинение от служебния министър Бойко Рашков.

Призоваваме го да предприеме разследване на случаите на полицейско насилие над журналисти и граждани. Така той ще даде своя принос за подобряване на мястото на България в класацията за свобода на словото на Репортери без граници – класация, от която той очевидно се вълнува, заявяват журналистите. 

От АЕЖ дават пример с някои от последните неразкрити посегателства срещу свободата на журналистите да отразяват действителността:

  • Заплахите срещу разследващия журналист Николай Стайков започнали покрай случая “Осемте джуджета” и неговия последващ арест по време на протест, обявен за незаконен от съда
  • Нападението срещу семейния автомобил на регионалния журналист в Дупница Десислава Панайотова
  • Действията на полицаите по време на антиправителствените протести на 2 срещу 3 септември, при които пострадаха журналиститеДимитър Кенаров и Николай Дойчинов
  • Системното призоваване на Димитър Стоянов от сайта Биволъ от полицията по проверки, образувани по сигнали на бизнесмени, които той търси за коментар.
  • Поръчителите на нападението срещу Слави Ангелов;
  • Посегателствата срещу два автомобила на журналистката Генка Шикерова.
 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам