BG | EN

Журналистическа асоциация: Турският посланик да не „съветва“ БНР кого да кани в предаванията си

Журналистът Мехмет Юмер
Снимка: „Маргиналия“

Асоциацията на европейските журналисти – България протестира срещу недопустимо писмо от посланичката на Република Турция в България Айлин Секизкьок до генералния директор на Българското национално радио Милен Митев. „За истината“ публикува текста на позицията без редакторска намеса:

„В нарушение на чл. 41 (1) от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, Нейно превъзходителство прави коментари, влизащи в противоречие с чл. 39 и 40 от Конституцията на Република България. А те гарантират свободата на изразяване и неприкосновеността на медиите.

Поводът за писмото на г-жа Секизкьок е интервю на водещата от БНР Силвия Великова с журналиста Мехмет Юмер след скорошния терористичен акт в Истанбул. В интервюто Мехмет Юмер се държи като журналист и не налага своето мнение, а по-скоро прави обзор на коментарите в турскоезичната среда. Той говори със съчувствие към жертвите и коментира, че, за съжаление, терорът продължава да бъде една от кървящите рани на Турция.

Крайно учудващо е, че това интервю предизвиква подобна непремерена реакция от страна на посланик Секизкьок. Тя си позволява да съветва Българското национално радио какви събеседници да кани и какви не. 

Дипломатическата представителка определя БНР като официалното радио на България. Това не е фактологично вярно, тъй като става дума за обществена медия, която се финансира с публични средства, но не следва да бъде държавна и да изразява  единствено гледната точка на правителството. 

Посланик Секизкьок засипва Юмер с неподплатени с нищо квалификации. Дори свързва името му с обвинения в принадлежност към организация, която според нея е терористична. Макар да не е била обявена за такава в Европейския съюз или където и да било в демократичния свят.

Асоциацията на европейските журналисти настоява Министерството на външните работи на Република България да извика посланик Айлин Секизкьок, за да ѝ обясни, че в България не е допустимо журналисти да бъдат квалифицирани като терористи само защото отказват да служат на управляващите на своята или на чужда държава. 

По различни данни, Турция е най-големият затвор за журналисти в света. В момента там продължават да се намират десетки журналисти, повечето обвинени в престъпления, свързани с тероризма. АЕЖ  нееднократно е призовавала режима на Ердоган да освободи всички журналисти и е изразявала солидарност с независимите турски медии, подложени на гонения, особено след опита за преврат през 2016 г.

Не на последно място, АЕЖ – България изразява учудване от липсата на публичен официален отговор от ръководството на БНР. Видно е, че публикацията на сайта на радиото има сериозни разминавания с казаното в интервюто. Това обаче няма как да бъде основание за подобно поведение от страна на чужд посланик. Липсата на реакция от БНР, както и от официалните държавни институции – МВнР и СЕМ – би създало опасен прецедент, че в България ще се толерират дипломати, които оказват натиск над медии и журналисти“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Скитник е задържан за подаване на фалшив сигнал за бомба в Бургас

След задържането му полицията установява, че мъжът е автор на 2 фалшиви сигнала за поставени взривни устройства в Бургаско през септимври.

ПП-ДБ и ГЕРБ представиха кандидатите си за кмет на Пловдив

Проф. Ивайло Старибратов е кандатът за кмет на Пловдив, представен от лидерите на издигналите го партии от обединението на "Демократична България" и "Продължаваме промяната". „Пловдив е в застой след...

Общинските съветници в Никола Козлево приключиха ударно мандата

На последното си заседание общинският съвет в Никола Козлево обсъди и гласува дневен ред от 15 точки.

Още за новините

Кмет, уличен в конфликт на интереси, назначи зет си на работа

Действието се развива в община Борован, а кметът е Десислава Тодорова.

В Белослав се събират три пъти повече отпадъци за рециклиране отколкото във Варна

Във Варненска област един жител генерира по 512 кг боклуци годишно при средно 455 кг за страната.

Кметовете от малка община в Делиормана с редовни бонуси „за постигнати резултати“

За втори път в рамките на половин година кметицата на Венец Нехрибан Ахмедова и селските кметове в малката шуменска община получават допълнителни възнаграждения „за постигнати резултати“. В какво се изразяват „постигнатите резултати“, така и не става ясно от официалните документи, но всички са наградени с едни и същи бонуси - 50 % от основната им заплата. Премии са дадени и на заместник-кметовете на общината, също в размер на 50 % от заплатата.