Журналистическа асоциация призова съветниците в Каварна да пестят от заплати вместо да въвеждат незаконни такси

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България изпрати писмо до общинските съветници в Каварна по повод взетото от тях в края на януари решение да въведат такса за медиите, които желаят да отразяват заседанията на общинския съвет. Това съобщи днес Асоциацията на страницата си в Интернет.

В писмото си журналистите отбелязват, че решението на каварненските съветници противоречи на поне два закона – Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за радиото и телевизията. Нещо повече – противоречи и на Конституцията, която гарантира правото на достъп до информация и свободата на печата и другите средства за масова информация.

От АЕЖ – България припомнят становището на областния управител на Добрич Красимир Кирилов, който в мотивите, с които върна решението на общинския съвет посочва: “Въвеждането от общинския съвет на изискване за заплащане на цена за заснемането и излъчването на заседанията на Общински съвет Каварна, не съответства на нито една правна норма. Съгласно Закона за местните данъци и такси, общинският съвет може да определя цени за извършването на дадени услуги от общината. В никакъв случай, заснемането и излъчването на заседанията на общинския съвет, не представляват услуга по смисъла на закона, още по-малко да се определя цена за извършването им”.

От журналистическата асоциация са на мнение, че предложението за въпросната такса в Каварна не бива да се подминава с лека ръка, тъй като показва отношението на част от политическата класа в страната спрямо медиите. Неразбирането на ролята на медиите и на свободната и независима журналистика за функционирането на демокрацията и правовата държава е опасен синдром и не може да се толерира, когато се проявява у хора, положили клетва да се ръководят от интересите на народа и да спазват Конституцията и законите на страната.

Финансовите затруднения на нито един орган на властта не би трябвало да бъдат повод за ограничаване на свободата на медиите, категорични са от АЕЖ – България и изразяват надежда, че на 24 февруари, когато е следващата сесия на ОбС- Каварна, съветниците ще преразгледат незаконосъобразното си решение. В противен случай, АЕЖ ще го оспорва пред Административния съд.

Журналистите са разгледали и останалите точки в приетия на 28 януари Правилник за организацията и дейността на общинския съвет и в резултат са идентифицирали друг потенциален източник на икономии, който да компенсира отпадането на незаконната такса. Въпреки че във всички медийни изяви, съветниците посочват колко тежко е състоянието на общината, те са си гласували максималните разрешени от закона възнаграждения, установяват от АЕЖ. Оказало се, че председателят на общинския съвет получава 90% от кметската заплата, а обикновените съветници – 70% от средната заплата в местната администрация. Законът за местното самоуправление и местната администрация определя именно тези проценти като максимални. Ако  съветниците, загрижени за финансовото състояние на общината, решат да намалят възнагражденията си или дори да се откажат от тях, това по никакъв начин не би противоречало на закона и няма опасност решението им отново да бъде върнато от областния управител, посочват от журналистическата асоциация. Според журналистите, тази мярка би моглa да се възприеме като адекватно последствие за гафа с предишното решение, прието единодушно от всички 17 общински съветници. 

С цел пълна прозрачност, насърчаваме Община Каварна да даде пълна публичност на изразходваните от нея средства, като своевременно публикува в интернет всички свързани с това документи – договори с физически и юридически лица, платежни нареждания и т.н., се посочва в заключение в публикуваната днес позиция на Асоциацията на европейските журналисти – България.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам