Журналистическа асоциация призова служебния кабинет да възстанови отнетата субсидия на БНР

Изображение: АЕЖ-България

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България призовава служебното правителство да възстанови бюджетната субсидия за Българското национално радио (БНР) в нейния пълен размер.

От журналистическата организация припомнят, че с две постановления от март и април тази година, кабинетът на Бойко Борисов намали бюджетите на първостепенните разпоредители на бюджетни средства заради необходимостта от финансиране на допълнителни разходи на Министерството на здравеопазването в борбата с пандемията. Намалението засегна и трите обществени медии – Българската национална телевизия (БНТ), Българското национално радио и Българската телеграфна агенция (БТА). Намалението е пропорционално на субсидията за трите медии, но засяга най-силно Българското национално радио, тъй като останалите две медии – БНТ и БТА получиха от Министерски съвет допълнително, съответно, 20 млн. и 2,75 млн. лв., за да покрият свои целеви нужди.

От трите медии, единствено БНР не е получило допълнителни средства, а бюджетът му е орязан с близо 1 млн. лв. Това е очевидна несправедливост, която е възможно да показва и отношението на бившите управляващи към БНР като медия. Тази несправедливост може да бъде поправена от служебния кабинет, настояват от АЕЖ-България.

Позицията на ръководството на радиото тук и тук.

Асоциацията на европейските журналисти се присъединява към призива на ръководството на радиото и към този на неговия обществен съвет за възстановяване на субсидията. Според организацията, е дошъл момент за реформиране на принципите на финансиране на обществените медии в България, така че тези медии да не са толкова зависими за финансиране от управляващите. Законодателна промяна в тази посока трябва да е един от приоритетите на следващия парламент, категоричи са от АЕЖ.

От организацията припомнят, че подобно предложение бе внесено след широки дискусии още в 44-ото Народно събрание, но то така и не намери време да го гласува, а животът на 45-ото бе твърде кратък, за да стигне изобщо до подобен фундаментален за една демокрация въпрос.

Членовете на АЕЖ заявяват, че финансовата независимост на обществените медии е ключова за предоставяне на качествена услуга на обществото и ще осигури възможност за реализирането на цялостната професионална трансформация – дигитална (технологична) и оптимизиране на журналистическите екипи, за да продължат да имат тези медии полагащото им се място в обществения живот.

Не на последно място, АЕЖ – България настоява, че обществените медии трябва да бъдат изключени от последващи редукции на бюджетите заради мерките срещу Ковид, защото освен в ситуация на пандемията, сме изправени и пред не по-малко сериозната заплаха от инфодемия и професионалните медии са незаменими в борбата с дезинформацията, която коства човешки животи.

„Вместо да намалява субсидията на обществените медии, всяко правителство трябва да мисли как да ги подпомогне, за да изпълняват те по-добре обществената си функция и населението да получава по-добър достъп до проверена и качествена информация“, посочват още от АЕЖ – България.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам