BG | EN

Журналистическа асоциация поиска международно разследване на казуса с БНР

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) настоява за международно разследване на спирането на сигнала на програма „Хоризонт“ на националното радио на 13 септември т.г.. Асоциацията организира днес протест под мотото „Да дадем сигнал“. Началото на протеста е в 12 часа пред сградата на БНР, а след това участниците организират жива верига до Телевизионната кула.

В предаването „Преди всички“ на БНР тази сутрин Иван Радев от АЕЖ посочи, че акцията е символична и целта й е да покаже, че журналистите са готови да пренесат ако трябва на ръце сигнала на свободното слово.

„Живата верига пак е метафора – смятаме 111 души да се наредим през 10 метра, за да обхванем цялото разстояние. 111 – това е мястото на България в двете поредни класации за свободата на словото на „Репортери без граници“, посочи Радев.

АЕЖ настоява за международно разследване на спирането на сигнала на програма „Хоризонт“ на националното радио на 13 септември т.г.

“Този случай се превръща в едно сериозно изпитание за възможностите на България като правова държава да се справи и да проведе едно независимо разследване, без да има съмнение за конфликти на интереси, за намеса на заинтересовани страни. Затова Асоциацията на европейските журналисти настоява българските власти да потърсят международна помощ, международна анкетна комисия от специалисти в тази област, която да получи мандат от властите и да направи свое разследване и да обяви заключенията си“, обясни в интервю за БНР Иван Радев. 

По думите му, юристите на организацията са коментирали, че има основания за отстраняване на генералния директор на БНР от Съвета за електронни медии (СЕМ) и попита: „Какво повече трябва да направи генералният директор, за да има хипотетична възможност да бъде отстранен от тези, които са го назначили?“.

„Казусът „БНР“ не е изолиран от това, което се случва в българската медийна среда. Натискът върху журналистите, задаващи въпроси, става все по-голям, което води до отлив от професията“, предупреди още Иван Радев от АЕЖ.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините