Държавата започва проверка, кой е разпространил лични данни на ученика от Пловдив в медиите

Снимка: aej-bulgaria.org

Агенцията за закрила на детето е започнала проверка, която трябва да установи дали при изнасянето в интернет сайт на лични данни на пловдивския ученик, заподозрян в радикализация, е извършено административно нарушение по Закона за закрила на детето.

От агенцията са поискали и незабавни действия от Дирекция „Социално подпомагане“ и полицията в града за подкрепа на момчето и неговото семейство.

Междувременно Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България разпространи своя позиция срещу публикациите, разкриващи самоличността на ученика и съдържащи негови лични данни. От организацията обявяват, че ще сезират всички институции, които биха могли да вземат отношение и да накажат отговорните за

незаконното и неетично

разкриване на самоличността на момчето.

„Отразяването на деца в медиите трябва да става при спазване на всички изисквания на законодателството, които в конкретния случай не са спазени, пише в разпространеното становище на АЕЖ. Пловдивски журналисти вече излязоха с протестна декларация и призоваха институциите да реагират заради неправомерното и неетично оповестяване на личната информация за ученика. Бяха разпространени данни както за него, така и за семейството му“.

По информация на АЕЖ – България служителите на Държавна агенция за закрила на детето в понеделник са се опитали да предупредят медията, разпространила данните на 16 годишния младеж, че нарушава Закона.

„Ученикът от Пловдив, за когото беше съобщено, че се е радикализирал, на първо място е

жертва на опасна терористична мрежа,

за която се твърди, че го е вербувала, пише в становището на АЕЖ. Той не е бил защитен от държавата, а по-сериозни последствия са предотвратени единствено благодарение на навременната намеса на семейството му.

За благодарност, че е изпълнило дълга си към обществото, това семейство е подложено на безпрецедентен тормоз от псевдомедия и нейните псевдожурналисти, допълват от Асоциацията.

„Пристъпвайки всички законови

правила и норми на етичната журналистика,

агенция ПИК, разкри самоличността на ученика, мястото където учи, подробности за семейството му, пише в разпространениня текст.  Репортер на агенцията разпита съученици на момчето, без да е поискал и получил съгласието на възрастните, които отговарят за тях. Агенцията извърши това с пълното съзнание, че пристъпва правилата и законите. Всичко това обаче не би било възможно и без съдействието на хора от държавни институции, затова АЕЖ-България ще настоява за разкриване и понасяне на отговорност от всички замесени“.

АЕЖ-България съобщи, че внася сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет, Министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС с настояване да разследват изтичнето на информация, известна единствено на служители на съдебната власт, МВР и/или ДАНС.

Редно е ръководителите на тези институции да проверят за извършени

дисциплинарни нарушения

от техни служители, заявяват от Асоциацията.

В допълнение, АЕЖ ще попита по реда на Закона за достъп до обществена информация чия е била идеята за оповестяването на случая на пресконференция в Пловдив.

Целта на питането е обществото да си направи изводите дали разгласяването на случая не е евтин пиар ход на някоя от институциите, който освен до сериозни последици за личността на ученика и семейството му, води и до компрометиране на борбата с тероризма и националната сигурност на България.

В резултат на разгласяването на случая цялото внимание е насочено към едно дете, докато на

хората, които са го вербували,

е позволено да прикрият следите си и да се спасят от преследване, считат от АЕЖ-България.

Асоциацията ще настоява и за санкции срещу агенция ПИК. Според АЕЖ-България, Държавната агенция за закрила на детето трябва да изпълни правомощията си и да наложи максималните законови глоби на медията и служителите й, нарушили Закона за закрила на детето.

Отговорност за действията на ПИК

може да бъде потърсена и от Агенцията за защита на личните данни, посочват от АЕЖ, според които незаконното разкриване на самоличността на детето категорично не е от обществен интерес и в този смисъл не бива да се третира като журналистическа дейност.

В позицията си АЕЖ-България отправя благодарност към представителите на журналистическата гилдия, които яростно се противопоставиха на излагането на детето на подобна публичност. Цитирани са журналисти от Пловдив, които излязоха с протестна декларация по повод случилото се.

„Псевдожурналистиката

не бива да саботира усилията на професионалистите и е крайно жалко, че заради подобни безскрупулни злоупотреби страда образът на цялата професия“, пише още в позицията си Асоциацията на европейските журналисти – България.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам