BG | EN

Държавата започва проверка, кой е разпространил лични данни на ученика от Пловдив в медиите

Снимка: aej-bulgaria.org

Агенцията за закрила на детето е започнала проверка, която трябва да установи дали при изнасянето в интернет сайт на лични данни на пловдивския ученик, заподозрян в радикализация, е извършено административно нарушение по Закона за закрила на детето.

От агенцията са поискали и незабавни действия от Дирекция „Социално подпомагане“ и полицията в града за подкрепа на момчето и неговото семейство.

Междувременно Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България разпространи своя позиция срещу публикациите, разкриващи самоличността на ученика и съдържащи негови лични данни. От организацията обявяват, че ще сезират всички институции, които биха могли да вземат отношение и да накажат отговорните за

незаконното и неетично

разкриване на самоличността на момчето.

„Отразяването на деца в медиите трябва да става при спазване на всички изисквания на законодателството, които в конкретния случай не са спазени, пише в разпространеното становище на АЕЖ. Пловдивски журналисти вече излязоха с протестна декларация и призоваха институциите да реагират заради неправомерното и неетично оповестяване на личната информация за ученика. Бяха разпространени данни както за него, така и за семейството му“.

По информация на АЕЖ – България служителите на Държавна агенция за закрила на детето в понеделник са се опитали да предупредят медията, разпространила данните на 16 годишния младеж, че нарушава Закона.

„Ученикът от Пловдив, за когото беше съобщено, че се е радикализирал, на първо място е

жертва на опасна терористична мрежа,

за която се твърди, че го е вербувала, пише в становището на АЕЖ. Той не е бил защитен от държавата, а по-сериозни последствия са предотвратени единствено благодарение на навременната намеса на семейството му.

За благодарност, че е изпълнило дълга си към обществото, това семейство е подложено на безпрецедентен тормоз от псевдомедия и нейните псевдожурналисти, допълват от Асоциацията.

„Пристъпвайки всички законови

правила и норми на етичната журналистика,

агенция ПИК, разкри самоличността на ученика, мястото където учи, подробности за семейството му, пише в разпространениня текст.  Репортер на агенцията разпита съученици на момчето, без да е поискал и получил съгласието на възрастните, които отговарят за тях. Агенцията извърши това с пълното съзнание, че пристъпва правилата и законите. Всичко това обаче не би било възможно и без съдействието на хора от държавни институции, затова АЕЖ-България ще настоява за разкриване и понасяне на отговорност от всички замесени“.

АЕЖ-България съобщи, че внася сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет, Министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС с настояване да разследват изтичнето на информация, известна единствено на служители на съдебната власт, МВР и/или ДАНС.

Редно е ръководителите на тези институции да проверят за извършени

дисциплинарни нарушения

от техни служители, заявяват от Асоциацията.

В допълнение, АЕЖ ще попита по реда на Закона за достъп до обществена информация чия е била идеята за оповестяването на случая на пресконференция в Пловдив.

Целта на питането е обществото да си направи изводите дали разгласяването на случая не е евтин пиар ход на някоя от институциите, който освен до сериозни последици за личността на ученика и семейството му, води и до компрометиране на борбата с тероризма и националната сигурност на България.

В резултат на разгласяването на случая цялото внимание е насочено към едно дете, докато на

хората, които са го вербували,

е позволено да прикрият следите си и да се спасят от преследване, считат от АЕЖ-България.

Асоциацията ще настоява и за санкции срещу агенция ПИК. Според АЕЖ-България, Държавната агенция за закрила на детето трябва да изпълни правомощията си и да наложи максималните законови глоби на медията и служителите й, нарушили Закона за закрила на детето.

Отговорност за действията на ПИК

може да бъде потърсена и от Агенцията за защита на личните данни, посочват от АЕЖ, според които незаконното разкриване на самоличността на детето категорично не е от обществен интерес и в този смисъл не бива да се третира като журналистическа дейност.

В позицията си АЕЖ-България отправя благодарност към представителите на журналистическата гилдия, които яростно се противопоставиха на излагането на детето на подобна публичност. Цитирани са журналисти от Пловдив, които излязоха с протестна декларация по повод случилото се.

„Псевдожурналистиката

не бива да саботира усилията на професионалистите и е крайно жалко, че заради подобни безскрупулни злоупотреби страда образът на цялата професия“, пише още в позицията си Асоциацията на европейските журналисти – България.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Четирима задържани в Сандански и Кресна при акция на полицията

Четирима души са арестувани в хода на специализирана полицейска операция по линия на противодействие на престъпността и опазване на обществения ред и престъпленията, свързани с нарушаване на политическите права на гражданите.

История за менторството, като инвестиция в общото ни бъдеще

Все повече професионалисти споделят опита си с млади хора, търсещи развитие отвъд формалното образование и професионалните практики и стажове.

Часът на Земята`2023 Включи се!

Часът на Земята – най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на планетата Земя тази година ни призовава да запазим дивите животни.

Още за новините

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети. 

Прокуратурата прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Окръжната прокуратура в Шумен прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Бойко Борисов бизнесмен Бейзат Яхя.

„Порок в заданието“ – екоминистерството спря разширението на химическо производство край Павел баня

Министърът на околната среда Росица Карамфилова отмени Решение по ОВОС на директора на РИОСВ-Стара Загора, което разрешава на акционерното дружество „Кастамону-България“ да разшири химическото си производство на формалдехидни смоли.