BG | EN

АЕЖ: Действията на прокуратурата могат да ограничат свободата на словото

Илюстративна снимка: АЕЖ- България

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България публикува днес официална позиция, в която посочва, че следи с особено внимание действията на прокуратурата, свързани с журналисти, доколкото това може да има пряк ефект върху тяхната професионална работа и смразяващ ефект на автоцензура в колегията.

Поводът за позицията на АЕЖ -България е съобщението на специализираната прокуратура от вчера, че е издадена европейска заповед за разследване срещу главния редактор на „Биволъ“ Атанас Чобанов, който живее във Франция.

От АЕЖ посочват няколко факта, които френските власти трябва да имат предвид при разглеждането на тази заповед. Сред тях е това, че според редица международни организации медийната среда в България е влошена, проблемите със съдебната власт и корупцията по високите нива в държавата, структурният проблем с прокуратурата и липсата на отчетност на главния прокурор, фактът, че през май т.г. „Биволъ“ излезе публикация, разкриваща имотна придобивка на главния прокурор Сотир Цацаров и повдигаща редица въпроси, които нямат отговор, както и че след тази публикация по анонимен сигнал срещу Чобанов и Йорданов е започнала проверка от Върховна касационна прокуратура.

„Нещо повече, прокуратурата излъчва противоречиви сигнали с действията си. В сряда наблюдаващият разследването прокурор Евгения Станкова заяви, че има данни за комуникация със собственика на „Биволъ“, който, видно от Търговския регистър, е Асен Йорданов. Днес прокуратурата вече твърди, че доказателствата са относно главния редактор на изданието“, отбелязват още в позицията си от АЕЖ – България.

От журналистическата асоциация припомнят и че журналистите се ползват със защита на източниците си и тяхното разкриване може да стане само при изключителни обстоятелства. „Опасенията са, че при подобно разследване върху конкретната медия „Биволъ“ може да бъде оказан неправомерен и непропорционален натиск да разкрие потенциални източници на журналистическите си разследвания“, посочват от АЕЖ-България.

В заключение от асоциацията припомнят, че съгласно българското, френското и европейското законодателство изпълняващият орган има право да откаже изпълнението на заповед за разследване, ако това може да доведе до нарушаването на човешки права, гарантирани от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, Договора за функциониране на Европейския съюз и Хартата на основните права на ЕС.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

След разпилените в ефир лични карти, прокуратурата разпореди проверка в Девин

Районната прокуратура в Смолян е разпоредила проверка след телевизионен репортаж от Девин, в който се видя, че един от обитателите на ромския квартал в града е събрал около 180 лични карти на местни жители.

Обединението за честни избори набира доброволци – наблюдатели и анализатори за вота на 2 април

Обединението за честни избори (ОЧИ) съставлява широка група от неправителствени организации, експерти, анализатори, журналисти и медии, обединени в борбата им срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот.

Платеното паркиране в Балчик става 2 лв. на час

Цената за платено паркиране в Балчик се променя от 1 на 2 лева на час и ще важи от 9 до 20 часа в периода април - септември.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.