АЕЖ – България: Нужна е политика на нулева толерантност към расизма и омразата

Асоциация на европейските журналисти – България радпростани днес позиция на неправителствените организации, подписали Меморандум за сътрудничество и партньорство в борбата с езика на омразата и дискриминацията в българското общество, в която призовават властите за нулева толерантност към грозни и опасни расистки прояви като случилото се по време на футболната среща България – Англия в понеделник.

Позицията е подписана от 12 организации, сред които Организация на евреите в България “Шалом”, Централен Израелтянски Духовен Съвет, Организация на приятелите на Израел в България “Негев”, Маргиналия, Фондация GLAS, Национална асоциация за приемна грижа.

Милиони българи се почувстваха засрамени от поведението на група екстремисти, хиляди сънародници в чужбина бяха подложени на унижението да коментират с колегите си случилото се, се посочва в позицията. Според написаното, расизмът, дискриминацията, езикът на омразата не са изолирано явление, а са системен проблем на българското общество. В писмото се цитира изследване на Както свидетелства Амнести Интернешънъл, че българските власти не разследват ефективно престъпленията от омраза. Борбата с посочените явления изисква безкомпромисни действия, посочват от журналистическата асоциация и изразяват подкрепа за призива на Българския хелзинкски комитет за разработване на стратегия за борба с расизма, ксенофобията и хомофобията в спорта.

В позицията се настоява нулевата толерантност към проявите на расизъм, омраза и дискриминация да се прилага във всички сфери – медиите и образованието, и разбира се спортът, увличащ големи групи хора. Неслучайно от години световната и европейската футболна федерация са се ангажирали с дългосрочна програма  за изкореняване на расизма.

За съжаление, нямаме усещането, че тази кампания е получила реална подкрепа и разбиране в Българския футболен съюз. По-скоро на нея се гледа като на нещо привнесено отвън, като на проблем, който не ни засяга, посочват още от АЕЖ-България.

Според организацията, „политика на нулева толерантност към расизма би означавала българските футболисти да прекратят играта още при първите расистки скандирания на собствените им привърженици, а не да се налага това да правят обидените гости. Точно родните футболисти са онези, които могат да повлияят на феновете. Неслучайно най-големите звезди на световния футбол са ангажирани в борбата срещу расизма. Нулева толерантност към расизма би означавала безкомпромисна реакция от спортните журналисти на стадиона, а не присмех и омаловажаване, за което свидетелстваха британски издания. Нулева толерантност към расизма означава незабавна реакция от страна на длъжностните лица, както и от Българската национална телевизия, която има правата да предава футболна среща, но по никакъв начин не бива да допуска да се превръща в канал за разпространение на език на омразата. Необходима е и адекватна реакция от институциите, които отдавна отказват да разпознаят проблема с расизма, който не е мнение, а е престъпление.“

Не на последно място – нулева толерантност към расизма изключва каквито и да било форми на сътрудничество с крайнодесни политически формации. За съжаление, подобни формации са част от управляващата коалиция и задават обществения дискурс, нанасяйки тежки и трудно поправими вреди на образа на България – като модерна и толерантна страна, пише в заключение в разпространената днес позиция.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам