„Журналистика без маски“ – АЕЖ- България започва пето поред проучване за свободата на българските медии

Какво е усещането за свобода сред българските журналисти, има ли нови форми на натиск в медиите и какви актуални проблеми ще бъдат дефинирани – това са някои от целите, които си поставя изследователският екип на Асоциацията на европейските журналисти-България в поредното национално проучване върху свободата на словото в страната

Началото на петото поред изследване е на 3 май, когато професионалната журналистическа общност по целия свят отбелязва Световния ден на свободата на печата. Анкетата ще бъде отворена за попълване до 3 юни 2020 г. 

АЕЖ-България провежда своето изследване върху проблемите на медийната свобода от 2011 г. В последното проучване през 2017 г. се включиха над 200 журналисти от България. 

Тази година мотото на инициативата е „Журналистика без маски“ и има за цел да представи актуална снимка на медийната среда в страната. Ключово е, че анкетата се провежда точно в този момент, когато ситуацията търпи коренни промени заради пандемията. Това ще даде възможност да се види как и доколко общата ситуация се отразява на журналистиката не само в София, но и в цялата страна. 

Анкетите са анонимни, а резултатите ще бъдат огласени в доклад през есента.

От АЕЖ-България призоваха всички действащи журналисти да се включват в попълването на въпросника, за да се съберат възможно най-представителните резултати за свободата на изразяване и състоянието на журналистическата професия в България.

През 1993 г. общото събрание на ООН провъзгласява 3 май за Световен ден на свободата на печата след препоръка, приета от Генералната конференция на ЮНЕСКО през 1991 г. Действията на ЮНЕСКО са в отговор на призив на африкански журналисти, които през същата година приемат декларацията от Виндхук, настояваща за независим печат и плурализъм. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам