BG | EN

Жители на 11 села се вдигат на протест срещу кариера за варовик

Снимка: скрийншот NOVA TV

Жители на 11 села са се организирали за протест днес в 11:30 ч. и планират да блокират пътищата в региона заради строителство на кариера за варовик. Тя ще се намира край Казанлък, в землището на три села – Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви, съобщи NOVA в репоратж от с. Едрево.

Хората от района се опасяват, че кариерата ще промени климата в района и ще замърси въздуха и водата, която тече от чешмите им, стана ясно от репортажа тази сутрин.

„Очаква се да бъдат изсечени около 800 декара хубава гора. На много малко отстояние от тази кариера е вододайната зона на Едрево”, обясни в ефира на „Здравей, България” кметът на Община Николаево Косьо Косев.

Освен това, в района имало популация на благороден елен, а изграждането на мината можело да погуби представители на този животински вид, опасяват се местните хора.

Изграждането на кариерата ще лиши село Едрево от вода и чист въздух и ще унищожи населеното място, казват още жителите на селото.

За да спрат развитието на проекта, за което разрешително от Министерството на икономиката вече има, хората от селата в областта се заканват да блокират главния път София – Бургас днес в късния преди обяд.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините