BG | EN

Жители на три селища протестираха в Созопол

Протестиращите в Созопол
Снимка: БНР

Жители на три селища се събраха днес на протест на площада пред сградата на община Созопол. Това съобщи БНР. Те изразиха недоволството си от площадките за временно съхранение на опасни битови отпадъци в село Атия. Поискаха още решаване на проблема с имотите им в Черноморец и настояха за мерки срещу безводието в село Присад. 

От село Присад настояват за постоянното осигуряване на питейна вода. Инициирана е подписка за отделяне от община Созопол и присъединяване към община Бургас. Търсят и съдействие от Европейската комисия (ЕК).

„С г-н Хоган от ЕК започнахме да комуникираме. Сезирахме министерството на здравеопазването и на регионалното развитие. Те също се обърнаха към общината, от общината се обърнаха към нас, казаха – вие сте нерантабилни, нямаме финанси за вас, прекалено малко сте, не ни интересувате, бийте си сонди“, каза Ванча Байлова.

От Атия искат промяна на терена за временно съхранение на отпадъци и той да не е до къщите на хората и до хвостохранилището.

„Отива до старото хвостохранилище, което е компрометирано, отдолу има шахта, и ако искаме да имаме гора, никой не съсипва 50 декара гора, за да я замени с боклуци“, каза Даниела Иванова.

Васил Жечев от инициативния комитет Черноморец поиска подкрепа за възстановяване право на собственост и владение на наследствени земи от местностите Червенка и Таласакра.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините