BG | EN

Жители на три села от община Гълъбово протестират срещу дискриминационна политика на местната власт (видео)

Жители на няколко гълъбовски села излязоха на протест пред сградата на Общината.
Снимка: Венелина Попова

Жители на няколко села от община Гълъбово излязоха на протест срещу политиката на кмета Николай Тонев към тях след местните избори през есента на 2023 г. На площада пред сградата на Общината се събраха няколко десетки души, предимно от село Главан, да ги подкрепят бяха дошли и хора от други градове в страната.

Пред събраното множество беше прочетена декларация, адресирана до кмета и председателя на общинския съвет в Гълъбово, до областния управител на Стара Загора и до Националния омбудсман.

В нея е посочено, че веднага след изборите на 29 октомври м.г. е било спряно уличното осветление на селата Искрица, Мъдрец и Главан, сметосъбирането за близо два месеца, запечатани са били пенсионерските и младежките клубове, ритуалните зали, започнало е съкращение на секретари на кметства и служителите на клубовете.

Хората очакват отговори от кмета Николай Тонев на въпроса

защо нарушава конституционните права на жителите точно на тези три села, в които неговият опонент на изборите е получил по-силна подкрепа, отколкото в останалите населени места в общината.

Те искат да знаят кои са причините за това преднамерено отношение към тях. И още:

Защо са спрени редовните автобусни линии и защо в междуградския транспорт не се продават билети в автобусите?

Планирани ли са в строителната програма на общината ремонтни дейности в Главан, Мъдрец и Искрица? 

Защо общинският съвет е взел решение и е дал предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж без търг и конкурс на фирмата „Систек инвест“ ООД за изграждане на ТЕЦ, в която основното гориво ще бъде RDF,

запознато ли е населението на село Обручище, в чието землище е предвидено да бъде изградена топлоелектрическа централа, направена ли е екологична оценка за въздействие върху околната среда и защо е необходимо допълнително замърсяване на и без това достатъчно мръсния въздух в общината.

Декларацията беше прочетена под прозорците на кметския кабинет, а протестиращите напразно призоваха кмета да слезе и да разговаря с тях. Писмени отговори от Николай Тонев те очакват в 14 дневен срок.

Евродепутатът Ангел Джамбазки, който бе дошъл в Гълъбово специално за протеста,

каза пред хората, че ще подаде сигнал до прокуратурата за проверка на законноста на действията на кмета Николай Тонев и ще внесе случая за разглеждане и в Европейския парламент до края на мандата му.

Снимка: Венелина Попова

След края на протеста на журналисти от няколко медии беше разрешен достъп до кметския кабинет, където Николай Тонев беше заедно със своите заместник-кметове. Той отрече да има специално отношение към жителите на трите села, заради техния вот и не потвърди изразеното си мнение в телефонен разговор, проведен с репортер на „За истината“ миналата година, че действията му към тях са наказание за резултатите от изборите:

“Чак пък да ги наказвам, нали им написах писмо. Искаха да направят промяна, какъв им е проблемът? Аз никога не съм наказвал, прощавал съм на всички.“

И обясни, че с решение на ОбС селата вече се управлявали децентрализирано и ако жителите им искали да имат тези услуги, трябвало да ги покриват със данъците към общината. Според Николай Тонев в селата, които протестират, имало едва 60 процента събираемост на данъците за 2023 г., статистиката потвърди и служителка от администрацията. Затова били заведени и множество дела в Районния съд в Гълъбово срещу длъжници на общината – фирми и физически лица.

На въпроса ще отвори ли пенсионерските клубове, единственото място, където възрастните хора в селата могат да осъществяват социални контакти, Николай Тонев отговори, че това е било вид привилегия,

„да имаш пенсионерски клуб, ритуални зали, да празнуваш всички празници безплатно си беше привилегия на базата на доброто отношение към всички села“.

Сега те не можели да бъдат издържани, заради липса на средства. И посочи като пример Мини „Марица изток“, които за втори път внасяли концесионна такса, чийто размер бил намален с близо една трета, заради по-ниския добив на въглища в дружеството. Това налагало и съкращението на отделни дейности,

„но това, заради което сме избрани – да се грижим за хората, го правим,

обаче на територията на тези села няма предприятия, няма приходи, а EVN искат да им плащаме тока“ – така Николай Тонев обясни изключването на уличното осветление в трите села. От два дни в Искрица и Мъдрец то било възстановено, най-вероятно затова и оттам присъстващи на протеста днес бяха единици.

В Главан обаче електрическите проводници от мрежата били откраднати, което нямаше как да се случи, ако тя не беше изключена за толкова дълъг период от време – близо пет месеца,

коментират местните. 

Кметът потвърди намерението на общината да изгради завод за изгаряне на отпадъци за производство на електроенергия, защото това щяло да осигури работни места. Министърът на енергетиката от кабинета „Денков“ отказал да продаде за тази цел 1000 декара от собствеността на Мини „Марица изток“ на смесеното дружество, в което общината има 40 процента участие. Тогава ОбС гласувал бъдещият завод да бъде изграден в землището на село Обручище.

На въпрос на „За истината“ как дишат хората в Гълъбово, където днес отново се разнасяше непоносима миризма на изгорели въглища и прах, Николай Тонев отговори:

„Че какво му е на въздуха?“

Контрапротест пред община Гълъбово не беше организиран, каквито намерения бяха обявени неофициално. Исканията на жителите на трите села чуха само полицаите, които охраняваха проявата, защото хората от Гълъбово просто не посмяха да излязат на площада, където камера на общинската телевизия засне целият протест.

Утре декларацията на протестиращите ще бъде внесена в кабинета на Националния омбудсман.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

„В бързината да ме сготвят“ – съветник от Стара Загора, осъден за купуване на гласове, поиска ново – тълкувателно дело

Янко Янков има присъда за купуване на гласове, потвърдена от най-високата инстанция – Върховният касационен съд, но продължава да седи на първата редица в залата, където заседава местният парламент.

Общински съветници от ГЕРБ в Стара Загора лобират в полза на бивш офицер от ДС и подсъдим по делото „Масларова“

ъпреки забраната в Закона за устройство на територията общинският съвет в Стара Загора одобри проект за изменение на Общия устройствен план на община Стара Загора в частта му за имот със статут на озеленена територия за публично ползване в устройствена зона за вилно селище.

Началникът на полицията в Стара Загора оглавява дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР (обновена)

В качеството му на директор на ОД на МВР Лазар Христов извърши много кадрови промени като на ръководни места в дирекцията назначи свои приближени хора, а освободи без никакви мотиви кадри с дълготодишен опит.

Още за новините

Падна последната пречка пред тунела под Шипка – не е „заплаха за естествените екосистеми“

Съдът отмени окончателно решението на Министерския съвет, с което е приет Плана за управление на природен парк "Българка". Това означава, че последната пречка пред строителството на тунела под Шипка падна и сега на ход е държавата.

Общински съветници от ГЕРБ в Стара Загора лобират в полза на бивш офицер от ДС и подсъдим по делото „Масларова“

ъпреки забраната в Закона за устройство на територията общинският съвет в Стара Загора одобри проект за изменение на Общия устройствен план на община Стара Загора в частта му за имот със статут на озеленена територия за публично ползване в устройствена зона за вилно селище.

Побити камъни – история в сегашно време за каменна гора, потънала в отпадъци

Отбиваме вдясно от магистралата за София, само на 15-ина минути с кола от Варна. Движим се по черен път. От едната страна се нижат микросметище след микросметище. Ясно личат следи от багер, явно разчиствал купищата боклук. От другата е кално трасе, представляващо писта за мотокрос. Стигаме до малка полянка с черни кръгове изгоряла трева и почти изпепелен ствол на дърво.