Жители на Смолян излязоха на протест и затвориха разкопана преди половин година улица

Жители на Смолян затвориха ул. „Кольо Шишманов“
Снимка: Елена Павлова

Жители на град Смолян, затвориха тази сутрин в знак на протест, улицата, на която живеят. Хората настояват за незабавно асфалтиране на ул. „Кольо Шишманов”. Те заплашиха, че ако до седмица не стартират ремонтните дейности, ще блокират и главни пътни артерии в града. 

Улицата е разкопана в средата на март по водния проект на Смолян. След полагане на тръбите фирмата-изпълнител е вдигнала техниката и от тогава до днес хората са принудени да трошат колите си и да дишат прахоляк. 

„Живеем в някакъв ад. За тези шест месеца, в които тя бе разкопана и оставена така, имуществените вреди, нанесени по автомобилите ни, е на стойност няколко хиляди лева, а неимуществените – ежедневното дишане на праха,  са още по-големи”, обърна се Емил Келешев към ръководителя на водния проект Николай Сиракови Васко Ангелов – представител на изпълнителя ДЗЗД „Пашмакли”, които бяха пристигнали, за да тушират напрежението. 

Разкопаната и зарязана улица
Снимка: Елена Павлова

„Питате, ли ни как живеем тук?  Все едно сме в пустинята, като в рудник е. Достатъчно търпяхме. Развихме алергии, възпалителни процеси”, се чуваха гневни коментари от всички страни.

 „Защо чакаме шест месеца асфалт, кажете ни!?”, попита Емил Келешев. „Объркаха се нещата, 15 души от фирмата се разболяха от Ковид, а другите бяха под карантина”, каза Николай Сираков, като предизвика усмивки по лицата на хората. Ръководителят на проекта помоли за малко търпение и обеща, че от понеделник ще започне закърпване на разкопаните части. Живеещите на улицата обаче настояват за цялостно асфалтиране, тъй като кръпките само ще влошат нещата. 

Ръководителят на проекта Николай Сираков (вдясно)
Снимка: Елена Павлова

„Не може цялостно, на кръпки ще се асфалтира. Всичко се прави по проект. Проектът е в две части – това е „Червен Фидик”, след месец ще започне „Жълт Фидик”. Самата оперативна програма е толкова тромава и документално натоварена”, допълни Сираков.

Протестиращите попитаха защо се наемат външни фирми, които дори нямат достатъчно работници. „Имаме договор с фирмата, с която работим – имаме доста болни и няма как да се сформира бригада за асфалтиране. И на нас не ни е приятно да има напрежение”, опита се да успокои напрежението представителят на ДЗЗД „Пашмакли” Васко Ангелов. 

На въпрос на „За истината“ има ли проблем с финансирането Николай Сираков заяви, че няма никакъв проблем и парите на изпълнителите се превеждат. Попитан още кога ще бъдат асфалтирани и останалите разкопани улици, някои от които отпреди 9 месеца, той отговори, че „където има фрапантни неща, ще почне там да се асфалтира. Има улици, където има доста напрежение – ще гледаме от там да започнат нещата”. 

„Вече имаме обещание, че от понеделник да започнат ремонтни дейности. Но ще настояваме за цялостно асфалтиране. Ако видим, че няма да е цялостно отново ще затворим улицата, както и бул. „България”. Смятаме, че „ВиК” – Смолян не са защитили интересите на гражданите на града. Доколкото разбрахме днес те дори не са дали срок на фирмата да си свърши работата изцяло”, посочи още Емил Келешев. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам