BG | EN

Жители на смолянски села се нуждаят от винетки, за да стигнат до гробищата

Полицаи и служителите на новосформираното звено за ТОЛ-контрол следят за коли без винетки на разклона за с. Левочево. Снимка: „Отзвук“

Гробищните паркове на смолянските села Бостина и Соколовци се намират извън селата и въпреки че са в близост до тях, за да се отиде до местата, се минава по републиканския път II-86. Хората негодуват, че знаците за винетка са сложени непосредствено след излизане от селото и така за няколкостотин метра те са принудени да купуват винетки, съобщи регионалното издание „Отзвук“.

От селата около Смолян – Бостина, Левочево, Хасовица, Писаница, Влахово, Подвис, Лъка, Орешец, Чокманово и мн. други, в които няма нито аптека, нито лични лекари, хората са принудени да пътуват до най-близките квартали на Смолян – Устово и Райково, допълва „Отзвук“. Допреди няколко години с. Бостина е било квартал на Смолян, а знакът за винетка е на по-малко от километър. За живеещите в Левочево, Писаница и Хасовица въпросът опира за около сто метра по републиканския път, се разбира още от материала.

Изданието описва как на този фон, в началото на седмицата два автомобила на новото звено към АПИ за ТОЛ контрол и и една полицейска кола са застанали да дебнат за нарушители точно на разклона за Левочево. Проверяващите спрели на сто метра след знака за винетка. Заради проверките част от жителите на селата, които ежедневно пътуват за работа към областния град, останали в Смолян да изчакат „освобождаването“ на пътя, други пък се видели принудени да купят винетка. До сега за този участък от републиканския път II-86 полицията проявяваше разбиране, и нито един път не е санкционирала живеещите в тези села, посочва „Отзвук“.

Според изданието, с показната си операция новоназначените служители на АПИ показали, че ще бъдат безкомпромисни. В Смолянска област ще обикалят шест ТОЛ-автомобила, назначени са 13 служители с основна заплата от 1 100 лв. до 1300 лв. И всички те, с още три институции – КАТ, ДАИ и Агенция „Митници“, ще извършват една и съща дейност на принципа „ако единият пропусне, следващият да хване неплатилия винетка“.

С акцията си от вторник бързоразрастващият се партиен апарат на АПИ обрича жителите на четири смолянски населени места да станат „затворници“ в селата си, пише още изданието.

„Отзвук“ припомня, че в края на миналата година правителството реши, че новопостроената Северна скоростна тангента край София става част от магистрала „Европа“ и за ползването трябва да се плаща винетка. Жители на столицата, подкрепени от Столична община, се надигнаха на протест. Четири дни по-късно на заседание на Министерски съвет бе взето решение по Северната тангента да се пътува без заплащането на пътна такса с мотив, че държавата може да си позволи да не събира такси за участъка. В средата на януари министър-председателят Бойко Борисов даде срок и на общините, желаещи жителите им да пътуват безплатно по определен участък от републиканските пътища, да го заявят по добре познатата процедура, а след това да поемат поддръжката на съответните участъци.

Новата система за е-винетки стартира с неуспех в началото на януари т.г. В Смолянска област не е бил монтиран нито един терминал за купуване на новите електронни винетки, а стикери не се продавали нито в пощенските станции, нито в бензиностанциите, нито в офисите на мобилния оператор А 1. Проблемът, който се оказа национален, коства и оставката на шефа на „Националното ТОЛ управление“ Антон Антонов.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините